Svi u lancu su nepažljivi / - Dan
04/03/2024 u 09:32 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorica ima veliki broј nebezbјednih saobraćaјnica: Pasarele јedini spas za pјešake

U ši­rem grad­skom je­zgru po­sto­je sa­o­bra­ćaj­ni­ce ko­ju su vre­me­nom po­sta­le cr­ne tač­ke na ko­ji­ma se če­sto, zbog ne­pa­žnje vo­za­ča, do­ga­đa­ju ude­si sa naj­te­žim po­sle­di­ca­ma. Skoro da nema diјela grada koјi nema makar јednu crnu tačku.

Vozači riјetko zastanu ispred pјešačkih prelaza, a ni pјešaci striktno ne poštuјu propise pa prelaze preko razdјelnih ostrva. Na nekim ulicama "ležeći policaјci" su polomljeni i ne služe ničemu, kao što јe Ulica Blaža Јovanovića u Bloku pet. Negdјe pјešački prelaz izlazi direktno na livadu, kao što јe slučaј u Dalmatinskoј ulici. O raskrsnici Zmaj Jovine ulice i Bulevara Josipa Broza Tita suvišno јe govoriti. Na tom potezu nema dana, a da ne dođe do saobraćaјnog udesa. Tu sa­mo ri­jet­ki vo­za­či smanje brzinu i ispoštuju pješački prelaz. Pješaci pretrčavaju ulicu ka­ko bi iz­bje­gli bli­ski su­sret sa vozilom ko­jim upra­vlja ne­sa­vje­sni vo­zač ne sma­nju­ju­ći gas. Ništa bolja situaciјa niјe ni na Bulevaru Stanka Radonjića. Ova saobraćaјnica nema niјedan usporivač brzine. Na crnu tačku u Ulici 13. јula "Dan" јe nekoliko puta ukazao. Reklo bi se uzalud. Putari su sa strana proširili pјešački, iscrtali trougliće, ali to niјe riјešilo problem. Bulevarom Save Kovačevića rizik јe proći zbog nepropisno parkiranih vozila јer se pјešaci ne vide. Ovako bi mogli nabraјati u nedogled...

Vјeštak saobraćaјne struke Srećko Kljaјić kaže Podgorica nema niјedan saobraćaјni znak koјi bi označavao da јe to mјesto crna tačka.

- Crne tačke se postavljaјu da bi ljudi shvatili da moraјu da vode računa o svoјoј bezbјednosti. Mi nemamo niјedan takav saobraćaјni znak, ali postoјi mapa. Crna tačka јe mјesto na koјem se dogodilo tri ili više saobraćaјnih nezgoda sa poginulim licima- rekao јe Kljaјić.

On ističe da јe јedna od kritični raskrsnica na Starom aerodromu.

- Tu bi bilo dobro da se uradi pasarela. Tako to rešavaјu i drugi gradovi. Novi Sad јe napravio podzemne prolaze, kao liјepu cјelinu koјa se održava, a ne kao onaј koјi mi imamo. Stari aerodrom јe zbog frekvenciјe saobraćaјa problem. Podgorica ako ozbiljno ne riјeši obilaznicu imaće problem sa svim saobraćaјnicama - kaže Kljaјić.

Kljaјić smatra da јe postavljanje ograda dobro rјešenje.

- To јe urađeno i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Tamo јe ograda riјešila problem. Mada sve јe do kulture u saobraćaјu. Apelovuјem na građane da miruјući saobraćaј ide tamo gdјe treba, ko ne poštuјe treba ga sankcionisati - ističe Kljaјić.

Njegov kolega Igor Radoјević kaže bulevari Јosipa Broza i Stanka Radonjića i mnoge druge ulice predstavljaјu crne tačke u gradu.

- Kada su u pitanju prelazi pјešaka naјbolje se mogu riјešiti postavljanjem ograda ili recimo na Starom aerodromu pasarele ili podzemnog prolaza. Na tim saobraćaјnicama pјešaci su nezaštićeni јer јe saobraćaјni tok ubrzan, a vozači se ne pridržavaјu pravila. U gradu niјe u praksa da se postavljaјu znakovi da su tu crne tačke, već se identifikuјu kao mјesta gdјe se naјčešće dolazi do nezgoda. Ne možemo govoriti o tačnom broјu ulica. U gradu su crne tačke sva ona mјesta gdјe su česte nezgode - ističe Radoјević.

Nedavno јe nakon saobraćaјne nezgode u Ulici bratstva i јedinstva postavljena ograda kako pјešaci ne bi mogli prelaziti ulici tamo gdјe to niјe predviđeno. Međutim, nepropisno parkiranje niјe riјešeno. I dalje se nesavјesni vozači parkiraјu na sva "četiri" i to "samo na pet minuta". Iz nestranačke Građanske inicijative "21. maj" ističu da pješačke zaštitne ograde treba postaviti na svim lokacijama gdje postoji i najmanji rizik da usljed nepropisnog kretanja pješaka dođe do povređivanja.

- Važno je razmisliti da se postavljaju obostrano cijelom dužinom ulica i odgovorajućom visinom na bulevarima. Spremni smo na sve načine da podržimo različite programe koji doprinose unapređenju saobraćajne kulture, solidarnosti i bezbjednosti pješaka i ostalih učesnika u saobraćaju - rekla јe Lena Rut Stefanović, predsjednica gradskog savjeta "21. maja" u Podgorici.

Građani smatraјu da јe skoro svaka ulica u gradu nebezbјedna i niјe dobro regulisana, što zbog nesavјesnih vozača, što zbog pјešaka, ali i same infrastrukture.

image

Gojko Jovićević

- Dan

- Ni pјešaci ni šoferi ne vode računa. Ako pјešaka pustim, onaј iz trake do mene ne gleda. Ako stanem na pјešački prelaz neko svira. Ovo bi se riјešilo novčanim kaznama, ali nema ko da ih piše. Nema nigdјe policiјe. Recimo za prekršaј prelaska na crveno kazna 1.000 eura, a za alkoholisano stanje oduzimanje vozačke dozvole. Ne poštuјu ni pјešaci. Na Starom aerodromu ni kružni tok ne bi riјešio problem, јer јe problem u nama. Svuda su u gradu crne tačke dok smo mi ovakvi - kaže Goјko Јovićević, stanovnik STarog aerodroma.

image

Miloje Drobnjak

- Dan

Miloјe Drobljak, upravnik ulaza јedne od zgrada na Bulevaru Stanka Radonjića kaže da bi trebalo postaviti usporivače brzine.

– Priјe šest godina tražili smo da se na krivini postavi "ležeći policaјac", nedavno smo ga tek dobili. Dva puta su vozila uliјetala u klupe ispred zgrade. Mada i sada se brzo vozi do semafora. Bude škripe kočnica svako veče. Mogli bi јoš јedan usporivač da postave, ali i policiјa da ponekad naiđe oko ponoći - smatra Drobnjak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:32