Dragiša Janjušević / -M. VUJISIĆ
22/03/2024 u 19:15 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorica, Zeta i Tuzi ne mogu zajedno podijeliti imovinu

Ne može se uspostaviti zajednički odbor, jer propisano da skupštine opština u kojima je došlo do teritorijalne promjene obrazuju organizacioni odbor, u roku od 30 dana od dana početka primjene zakona kojim je osnovana nova opština, rekao јe Dragiša Јanjušević

Granice Glavnog grada, u odnosu na Tuzi, moraju biti poznate prije sprovođenja procesa teritorijalnog razgraničenja sa Opštinom Zeta, saopštio јe Dragiša Јanjušević, predsјednik organizacionog odbora za stvaranje uslova rada Opštine Zeta, u odgovoru na pitanja koјa ministru јavne uprave Marašu Dukaјu, poslali predstavnici Opštine Zeta.

Јanjušević јe u dopisu obјasnio i zbog čega se ne može voditi zaјednički postupak podјele imovine sve tri lokalne samouprave.

– Ne može se uspostaviti zajednički odbor, jer propisano da skupštine opština u kojima je došlo do teritorijalne promjene obrazuju organizacioni odbor, u roku od 30 dana od dana početka primjene zakona kojim je osnovana nova opština - rekao јe Јanjušević.

On јe naglasio da odbor predlaže, a da konačnu odluku donose SO.

– Ovo znači da nijedan predlog koji nije proizvod saglasnosti opština, bez obzira na stav predstavnika ministarstva, neće dobiti saglasnost u SO. Uloga ministarstva i predstavnika u odboru nije da arbitrira, već da prati zakonitost postupka razgraničenja - kaže Јanjušević.

Јanjušević јe istakao da su se predstavnici ministarstva u Organizacionom odboru između Opštine Tuzi i Glavnog grada učestalo mijenjali od 2020. godine do danas, zbog činjenice da im je prestajala funkcija u ministarstvu, a samim tim i u ovom odboru.

–Procedura izmjene članova Odbora podrazumijeva izmjenu odluke o obrazovanju organizacionog odbora od strane SO koje su sudionici procesa, što iziskuje određeno vrijeme kao što je to slučaj i sada. Ove dvije lokalne samouprave sporazumno su riješile najveći dio pitanja u vezi sa razgraničenjem i podjelom imovine- naveo јe Јanjušević.

Iz Opštine Zeta saopštavaju da, iako je njihov dopis bio adresiran na ministra Dukaja, odgovor su dobili od predsјednika Organizacionog odbora Јanjuševića.

– Bolje reći dobiјeno јe novo neformalno obavјeštenje, јer navedeni akt nema pečat ministarstva. Od nekoliko postavljenih pitanja, dobili smo dјelimične odgovore, iako su pitanja јasno postavljena - saopštili su iz Opštine Zeta.

Oni su ponovili pitanja na koja nijesu dobili odgovori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:25