Ismeta Đokaj / DAN
11/09/2024 u 07:14 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Podrška po košnici do 15 eura

Sekretarijat za poljoprivredu raspisao je javni poziv za podršku pčelarima koji će trajati mjesec dana. Za te namjene opredijeljeno je 40.000 eura, a podrška će se dijeliti po košnici i iznosi do 15 eura.

Kako je kazala Ismeta Đokaj, sekretarka za poljoprivredu, na teritoriji opštine Tuzi ima oko 2.000 do 2.500 košnica.

– I prošle godine smo planirali ovu podršku, ali smo rebalansom budžeta ta sredstva preusmjerili, tako da su pčelari ostali bez pomoći. Imamo dobru saradnju sa Udruženjem pčelara i zadovoljni su ovom podrškom. Ovo je tek početak, tako da planiramo iz godine u godinu da usavršimo mjere. Sagledaćemo koje su im još sve potrebe i kakve podrške možemo osmisliti. Za početak ovo je solidno - rekla je Đokaj.

Ona ističe da su imali u planu organizaciju sajma meda, međutim, pčelari nijesu zainteresovani za tu vrstu promocije.

– Razmišljali smo o tome, ali oni nijesu za takve manifestacije. Nama se čini da još nemaju tu svijest o značaju takve promocije. Po njima je ova godina bila slaba, pa nijesu imali što da izlažu, ali nijesu svi sertifikovani i ne žele da izlažu javno ako nemaju etikete. Zato smo odustali ove godine. Sledeće godine planiramo da za djecu organizujemo školu pčelarstva - kaže Đokaj.

Ismeta Đokaj ističe da su požari doprinijeli da pčelarima godina bude nešto lošija.

– Po pčelarima godina je bila loša, jer je dosta izgorelo u požarima, a neki nemaju mogućnost da ih sele. Mada to sve zavisi od slučaja do slučaja - navodi Đokaj.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:54