Мост узак за пјешаке и аутомобиле / -Д.Љ.
07/11/2021 u 07:21 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поклапају се захтјеви мјештана и надлежних органа: Потребно прошити Капаџића мост

Уговорена jе израда идеjног рjешења и главног проjекта реконструкциjе моста. Проjектом ће бити обрађена комплетна инфраструктура, саобраћаj, конструкциjа, хидротехничке инсталациjе, електротехничке инсталациjе jаке и слабе струjе, навели су из ПГ бироа

Становници дијела улица Пете пролетерске бригаде и Драгомира Драгог Чејовића сматрају да је неопходно проширити и освијетлити мост Капаџића јер је њиме небезбједно проћи. Такође указују да је неопходно проширити обје улице јер су уске па се возачи воде оним „ко прије уграби“.

Енес Тахировић истиче да је на уском простору урађено доста стамбених зграда, да би требало паркинг ријешити и повећати безбједност свих учесника у саобраћају. Он сматра да би требало проширити мост Капаџића.

– Возачи избјегавају семафоре и мисле да нема гужве па пролазе овом улицом. А овдје се направи колапс, а то је за дјецу опасно. Инфраструктура је остала иста као када је улица рађена за неколико објеката. Неосвијетљено је и небезбједно како за пјешаке, тако и возаче. Мислим да треба направити неки надвожњак до школе и проширити мост – навео је Тахировић.

Да треба проширити мост Капаџића сагласна је и Зорица Павићевић.

– Ради се потпуно неплански. Овај дио града је јако неосвијетљен и мислим да је ово један од опаснијих дјелова у вечерњим сатима – казала је Павићевић.

Мјештанка Милка Савић наводи да овај дио града има бројне инфраструктурне проблеме.

– Немамо ни канализацију, ни добру струју, а ни воду. Стамбена зграда од 13 станова прикључена је на септичку јаму. Када ђаци излазе из школе потпуна је блокада саобраћаја. Канал је прокопан насред улице прије мјесец и више дана и то је тако остало. Уништавамо аутомобиле, пјешак и ауто не могу да се мимоиђу, а не два аута. Неосвијетљен је дио улице и мост, жбуње је дошло до пола пута, то нико не одржава – каже Савић.

Из ПГ бироа су истакли да је Агенциjа за изградњу и развоj раниjе урадила главни проjекат изградње саобраћаjнице поред ОШ „21 маjö и главни проjекат моста преко Рибнице.

– У међувремену је усвоjен нови план ДУП „Драч – Цвиjетин бриjег“ и покренуто усклађивање ова два проjекта и eлабората експроприjациjе са важећим детаљним планом. Предуслов за реконструкциjу jе претходно завршетак поступка експроприjациjе. У току jе израда главног проjекта улице Драгомира Драгог Чеjовића у циљу комуналног опремања обjеката на УП број 28, 29 и 30 у оквиру ДУП-а. За потребе реконструкциjе улице урађен jе и eлаборат експроприjациjе и достављен Дирекциjи за имовину 16. новембра 2020. године – навели су из ПГ бироа.

Они су истакли да је раније урађен главни проjекат реконструкциjе Капаџића моста, те да је након усваjања измjена новог ДУП-а, промиjењен и попречни профил моста.

– На основу достављених УТУ-а, уговорена jе израда идеjног рjешења и главног проjекта реконструкциjе моста. Проjектом ће бити обрађена комплетна инфраструктура, саобраћаj, конструкциjа, хидротехничке инсталациjе, електротехничке инсталациjе jаке и слабе струjе. Након добиjања грађевинске дозволе за изградњу створиће се услови за одабир извођача радова, у складу са средствима планираним буџетом Главног града – саопштили су из ПГ бироа.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:36