Rakčević i Injac / -
08/05/2024 u 14:07 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Priznanje nasljeđu koje je Marko Miljanov ostavio crnogorskoj kulturi i istoriji

Cvijeće na spomenik Marku Miljanovu, jednoj od najmarkantnijih ličnosti crnogorske istorije, položili su gradonačelnica Olivera Injac i Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice, položili su vijenac na spomenik vojvode Marka Miljanova Popovića, istaknutog književnika, vojskovođe i prvog gradonačelnika Podgorice. Marko Miljanov Popović je između ostalog, bio osnivač prve čitaonice u našem gradu, a ove godine obilježava se 191 godina od rođenja.

– Ovim činom Glavni grad odaje priznanje nasljeđu koje je Marko Miljanov ostavio crnogorskoj kulturi i istoriji i primjerom pokazao vrijednosti čojstva i junaštva – saopšteno je iz Glavnog grada.

Marko Miljanov je jedan od najmarkantnijih ličnosti crnogorske istorije, književnik, vojskovođa i prvi gradonačelnik Podgorice. Uvijek kada se govori o Marku, misli se na tvorca čuvenih "Primjera čojstva i junaštva", kučkom vojvodi, ali i na činjenicu da je prvi stao na čelo Podgorice nakon što je Glavni grad 1878. godine, poslije četvorovjekovne turske okupacije, odlukom Berlinskog kongresa pripojen Crnoj Gori. On je na toj funkciji ostao do 1882. godine kada je poslije sukoba sa knjazom Nikolom odlučio da napusti države funkcije i vratio se u Kuče na rodni Medun.

Bronzana statua vojvode Marka Miljanova izrađena je povodom stogodišnjice njegove smrte. Autor spomenika Oto Logo, akademski vajar. Otkriven je 4. maja 2001. godine na platou ispred zgrade Glavnog grada u Njegoševoj ulici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:08