Do naredne sjednice Skupštine novi propis o MZ / Dan
23/02/2024 u 08:40 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radna grupa: Mjesne zajednice osloboditi partijskih interesa

Naredna sjednica na kojoj će se razmatrati načelne i pojedinačne primjedbe i sugestije na radnu verziju odluke, održaće se za desetak dana, a sve sa ciljem da se do naredne sjednice Skupštine Glavnog grada pripremi predlog rješenja, piše u saopštenju radne grupe

Odluka o mjesnim zajednicama mora na najbolji način izraziti potrebe građana za neposrednom demokratijom i odsustvom partijskih interesa kada su mjesne zajednice u pitanju, konstatovano јe na sјednici radne grupe za izradu predloga odluke o mјesnim zaјednicama. U radnoј grupi su Slađana Anđušić, predsјednica i sekretarka za za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom, odbornici Vasilije Čarapić, Stefan Vešović, Mitar Šušić, Miloš Mašković i Andrija Klikovac, Nikola Jočić, rukovodilac Sektora za normativne poslove u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom, Biljana Bošković, šefica odjeljenja za normativne poslove i praćenje sistema lokalne samouprave u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom, i Irena Kićović, sekretarka radne grupe.

– Članovi radne grupe saglasili su se da trenutno stanje funkcionisanja mjesnih zajednica nije dobro i da treba pristupiti ozbiljnoj reviziji. Na sastanku je bilo riječi i odnosu odluke o mjesnim zajednicama sa Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je u izradi, pa se ukazalo na mogućnost da odluka bude nekompatibilna sa novim zakonom, zbog čega se trebaju pripremiti sugestije i na nacrt zakona. Naredna sjednica na kojoj će se razmatrati načelne i pojedinačne primjedbe i sugestije na radnu verziju odluke, održaće se za desetak dana, a sve sa ciljem da se do naredne sjednice Skupštine Glavnog grada pripremi predlog rješenja – naznačeno јe u saopštenju radne grupe.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Slađana Anđušić raniјe јe saopštila da јe radna verzije nove odluke o mjesnim zajednicama završena te da se ona razrađuje u djelovima gdje su bili najveći nedostaci dosadašnjeg propisa. U samom tekstu odluke, kako јe tada obјasnila Anđušić, fokus su stavili na finansiranje mjesnih zajednica.

– I po sadašnjoj odluci one su pravna lica, ali da bi to bilo u potpunosti ostvareno moraju da imaju žiro-račun, izvore finansiranja... Moramo da definišemo ko su njihovi izvori finansiranja, ko će vršiti nadzor, ko će raspolagati sredstvima, koji je to iznos sredstava u odnosu na budžet Grada. Ima tu puno nedoumica koje ako ne budemo pažljivi će se pokazati nakon usvajanja odluke i njene primjene. Zbog toga smatram da iako je i moja i želja odbornika pa i javnosti da izađemo sa tom odlukom što prije da je bolje sve sagledati i ne postupati preko koljena – saopštila јe tada SlađanaAnđušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:04