Lješkopoljska Gorica / -GLAVNI GRAD
19/04/2024 u 14:55 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica

Prioritet treba dati obnovi i uspostavljanju lokalne flore i faune,projektovati vizure koje omogućavaju doživljaj prirodnog i urbanog pejzaža Podgorice te podržati lokalni ekosistem i poštovanje kulturno nasleđa

Glavni grad Podgorica raspisao je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica kako bi kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobili vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Rok za podnošenje prijava je 18. jul, a rezultati konkursa biće objavljeni do 9. avgusta ove godine.

– Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke stabilnosti i podizanje kvaliteta života svih stanovnika Podgorice.

Primarni cilj konkursa je da se dobije najbolje idejno pejzažno-arhitektonsko rješenje Park šume Lješkopoljska Gorica, koje će predstavljati osnov za dalju izradu glavnog projekta - navode iz Službe glavnog gradskog arhitekte.

Idejno rješenje treba da posluži kao model za promišljanje daljih projekata pošumljavanja urbanih prostora i čuvanja postojećih šuma u Podgorici, ali i čitavoj državi.

Od idejnih rješenja na konkursu se očekuje naglašen aspekt ekologije, integracija sa prirodnim pejzažem, fokus na održivost i klimatske promene, identitet i program Park šume i angažovanje zajednice

– Naglašen aspekt ekologije je fokus je na dizajnu koji se oslanja na prirodu, osiguravajući da buduća Park šuma podstiče biodiverzitet i unaprjeđuje zdravlje ekosistema. U dizajniranju parka prioritet dati obnovi i uspostavljanju lokalne flore i faune, doprinoseći očuvanju prirode i poboljšanju kvaliteta života u gradu. Integracija sa prirodnim pejzažem znači naglasiti vezu Park šume sa okolnim pejzažem, uzimajući u obzir topografiju, blizinu rijeke, okolnih brda, i urbano tkivo. Važno je identifikovati sve potencijalne pješačke i prirodne veze za razvoj mreže staza i zelenih koridora. Projektovati vizure koje omogućavaju doživljaj prirodnog i urbanog pejzaža Podgorice - navode iz Službe glavnog gradskog arhitekte.

Fokus na održivost i klimatske promene znači da se kroz strategije održivosti, rješenja zasnovana na prirodi i zelenu infrastrukturu ublažiti i prilagoditi se na efekte klimatskih promjena, kao što je urbano ostrvo toplote.

– Identitet i program Park šume podrazumijeva dizajnirati fleksibilan i prilagodljiv prostor za različite aktivnosti i događaje tokom cijele godine. Ne planirati elemente koji odvraćaju od ekološkog fokusa kao što su preprogramirane atrakcije i vještačke strukture. Umjesto toga predvidjeti aktivnosti koje podrazumijevaju dublju povezanost sa prirodom, podržavaju lokalni ekosistem i poštuju kulturno nasleđe. I na karju obezbijediti angažovanje zajednice što znači podržati uključivanje lokalne zajednice i društvenu koheziju kroz inkluzivni dizajn, koji odgovara različitim grupama korisnika, bez obzira na porijeklo, status i godine. Predvidjeti sadržaje koji omogućavaju edukativne i kulturne događaje i promovišu ekološku svijest - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:28