/ -DJORDJE CMILJANIC
24/09/2024 u 18:28 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Raspisan tender za gradnju Zapadne obilaznice

Raspisan je tender za izbor izvođača radova na Zapadnoj obilaznici, od Komanskog mosta do kružnog toka na Bulevaru Donja Gorica, što je posljednji korak do početka radova, saopštio je Milojko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore.

Spajić je razgovarao sa direktorima Monteputa i Uprave za saobraćaj, Milanom Ljiljanićem i Radomirom Vuksanovićem na temu razvoja saobraćajne infrastrukture. On je naveo da je danas potpisan i ugovor za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Podgorica – Tuzi, koja će imati direktnu vezu sa auto-putem Bar-Boljare.

– Zadovoljan sam dinamikom i aktivnostima Monteputa i Uprave za saobraćaj, koji trenutno rade na stvaranju uslova za izgradnju oko 500 kilometara auto-puteva i brzih cesti, koje će u potpunosti promijeniti Crnu Goru – rekao je Spajić. 

Procijenjena vrijednost izgradnje Zapadne obilaznice je 20,6 miliona eura, a bulevar će biti dugačak tri kilometra, sa tri četvorokrake raskrsnice i jednim kružnim tokom.

– Radi se o saobraćajnici bulevarskog tipa sa četiri trake uz obostrane trotoare i rasvjetu. Konkretno saobraćajnica će se raditi od kružnog toka kod salona namještaja „Grand“ do kružnog toka na Komanskom mostu. Period za izvođenje radova je 18 mjeseci po uvođenju izvođača u posao – saopštio je Vuksanović. 

Uslovi za raspisivanje tendera za izvođenje radova stekli su se potpisivanjem ugovora o sufinansiranju između Uprave i Glavnog grada.

– Ovo je jedan prioritetnih infrastrukturnih projekata za Glavni grad, kojim će se omogućiti lakši tranzit oko Podgorice. Naše obaveze su bile pripreme projekta i tehničke dokumentacije, zatim eksproprijacija i komunalna infrastruktura. Mnogo je rada uloženo u prethodnim mjesecima i očekujemo da će dinamika ići po planu, te da će se uskoro krenuti sa izvođenjem radova na zadovoljstvo građana Podgorice – saopštila je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić je saopštio da će ugovor raditi podgorička firma Via Project, te da je rok za izradu rješenja četiri mjeseca.

– Ovo je još jedan korak u realizaciji ambicioznih planova Monteputa i Vlade, sa ciljem da se izgradi 500 kilometara auto-puteva i brzih cesti – rekao je Ljiljanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 18:28