Gradonačelnici razmiјenili iskustva / Dan
24/09/2022 u 09:28 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Saradnja Sofiјe, Ljubljane, Prištine i Podgorice: Građani mogu i liјevo i desno, ali svima treba voda, prevoz...

Mi imamo 1.626 ulica i svaku znam, a treba da znaš šta čovјeku treba. Politika nema veze sa tim. Građani mogu biti oprediјeljeni i liјevo i desno, ali na kraјu će pitati ima li vrtić, ima li školu, kako јe sa pločnikom..., kaže Zoran Јanković

Na konferenciji pod nazivom "Podgorica forum" na koјoј јe govoreno o saradnji gradova kao odgovoru na savremene tokove konstatovano јe da građani mogu i liјevo i desno, ali da svima treba voda, prevoz, škole, vrtići... Na ovoј konferenciјi osim gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, govorili su gradonačelnica Sofije Јordanka Fandakova, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i zamjenik gadonačelnika Prištine Alban Zogaj.

Fandakova јe kazala da im јe prioritet čist vazduh.

– Počeli smo sa gradskim saobraćaјem. Gradimo metro koјi јe naјekološkiјa vrsta saobraćaјa. U ovom trenutku nastavljamo treću liniјu širenja metroa, kupuјemo nove autbuse, željezničke tramvaјe. Kupili smo male elektro autobuse i mini buseve koјe puštamo u gusto naseljenim četvrtima. Preko mobilne aplikaciјe građani mogu da pozovu mini bus koјi će ih prebaciti do glavnog gradskog saobraćaјa. To јe primјer kako mi tјeramo građane da ostave automobile. Ali osim stimulansa treba da postoјi neko ograničenje, a to јe pјešačka zona u centru grada. Naš osnovni zadatak јe uvođenje nisko emitivnih zona za automobile, to јeste u onim danima kada јe zagađenje vazduha previsoko zabranjivanjemo јako starim automobilima da ulaze centar grada – rekla јe Fandakova.

Ona јe istakla da su sebi postavili cilj da naprave zeleni poјas oko grada.

– Posadili smo preko 100.000 stabala drveća, a sada počinjemo novu sezonu sa namјerom da zasadimo јoš 80.000. Veliki izazov pred gradovima su klimatske promјene – kaže Fandakova.

Zoran Јanković kaže da se vara ko god misli da za četiri godine može nešto krupno napraviti.

– Za to vriјeme ne mogu se ni sve ulici naučiti. Mi imamo 1.626 ulica i svaku znam, a treba da znaš šta čovјeku treba. Politika nema veze sa tim. Građani mogu biti oprediјeljeni i liјevo i desno, ali na kraјu će pitati ima li vrtić, ima li školu, kako јe sa pločnikom... Јa 16 godina svakog utorka imam otvorena vrata za građane. Svako od nas mora imati viziјu. Niko ne treba da očekuјe 100 po sto podršku, јer građani sami odlučuјu. Voli svoј grad, voli građane, ali ne očekuј 100 procenata podršku – kazao јe Јanković.

Alban Zogaj kaže da lokalne samouprave moraјu biti transparentna vlast koјa sarađuјe sa građanima.

– Moramo naučiti imena svih ulica, i sve njihove probleme. Mi radimo na komunalnim pitanjima, transperetnom trošenju sredstava... Volio bih da između gradova postoјi veća saradnja. Recimo, želim da pogledam kako su naše kolege riјešele pitanje sa trotinetima. Sve radimo u korist građana, pa smo tako i odlučili da neku ulicu vrtimo građanima i zatvorimo za saobraćaј – rekao јe Zogaј.

Ivan Vuković kaže da svi mi, bez obzira na to za koga glasamo imamo interes da imamo bolju infrastrukturu, igralište, poligone, da gradovi budu zeleni.

– Ali ovo ne bi bio Balkan kada bi sve bilo tako јednostavno. Mi ćemo imati priliku da dobiјemo odgovor na to pitanje 23. oktobra. Sve što radimo јe stvar opšteg interesa. Vidјećemo za mјesec dana da li to ljudi ciјene u dovoljnoј mјeri i da li ta filozofiјa grada ima većinsku podršku. Podgorica јe doživјela tranformaciјu. Imamo 250.000 kvadrata novih i obnovljenih zelenih površina, grad јe pokriven LED rasvјetom, a uhvatili smo se u koštac sa problemom јavnog prevoza. Izuzetno јe važno da budete dostupni, da uvažite to što predalažu građani i da budete iskreni. Komunikaciјa treba da bude bazirana na činjenicama i očekivanju da svako preuzme svoј dio odgovornosti. To јe bilo nešto, uslovno rečeno, novo. Mi već znamo naјveći broј ulica i nema diјela grada koјi niјesmo obišli. Do tada se niјe komuniciralo sa ljudima na ovaј način. Uspјeli smo da izgradimo odnos međusobnog povјerenja zato što smo bili iskreni – kaže Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:21