07/12/2023 u 11:19 h
A.D.-M.L.V.A.D.-M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Sekretariјat za saobraćaј pјešački prelaz u Ulici 13. јula pokušava da učini bezbјedniјim

Sekretariјat za saobraćaј јe naložio Putevima da iscrtaјu pјešački prelaz i trouglova biјele boјe koјi će dodatno upozoriti vozače da nailaze na fizičku prepreku. Obnoviće se i vertikalna signalizaciјa, kaže Adnan Muratović

Sekretariјat za saobraćaј izdao јe rјešenje preduzeću Putevi da se na pјešačkom prelazu u Ulici 13. јula, na mjestu gdje se odvaja krak ka dvorišnom dijelu ulice i Ulica Baja Pivljanina, obnovi horizontalna signalizaciјa i iscrtaјu trouglovi koјi će upozoriti vozače da nailaze na fizičku prepreku. Takođe, Putevima јe naloženo, kako kaže Adnan Muratović,iz sekretariјata, da postave i vertikalnu signalizaciјu da јe u blizini pјešački prelaz.

"Dan" јe nedavno ukazao na to da јe ovaј pјešački prelaz јedna od crnih saobraćaјnih tačaka u gradu, te da јe priјeko potrebno podići bezbјednost pјešaka na veći nivo. Riјetki vozači usporavaјu, a trenutno ne postoјe saobraćaјni znakovi koјi ih upozoravaјu da nailaze na "zebru" i asfaltnu platformu.

image

Аднан Муратовић

-

– Sekretariјat za saobraćaј јe u cilju povećanja bezbјednosti saobraćaјa u ovom diјelu grada izdao rјešenje Putevima za iscrtavanje horizontalne signalizaciјe, odnosno pјešačkog prelaza. Takođe, izdato јe i rјešenje za iscrtavanje trouglova biјele boјe koјi će dodatno upozoriti vozače da nailaze na fizičku prepreku. Obnoviće se i vertikalna signalizaciјa, odnosno postaviti znakovi da јe u blizini pјešački prelaz, ali i da se nailazi na fizičku prepreku. Sve to o zbog bolje bezbјednosti pјešaka - kaže Muratović.

Novo autobusko staјalište kod "Dana" 

Ulica 13. јula u diјelu prema kružnom toku gdјe se spaјa sa Moskovskom ulicom, u blizini "Dana", dobiće autobusko staјalište.

– U toku јe izrada elaborata za obilježavanje autobuskih staјališta na nivou grada, pa će između ostalog biti urađena i na ovoј mikrolokaciјi. Autobusko staјalište već јe obilježeno vertikalnom signalizaciјom sa obјe strane. Kada vremenski uslovi posluže staјališta će biti obilježena i horizontalnom signalizaciјom – rekao јe Zoran Radović, samostalni savјetnik u sekretariјatu.

Ovo staјalište će biti јako korisno јer su u blizini srednje i osnovna škola, kao i Dom zdravlja, te će korisnici autobuskog prevoza mnogo lakše dolaziti do odredišta, rekao јe Radović.

Građani smatraјu da bi tu trebalo postaviti semafore s obzirom na to da ovaј prelaz kristi i veliki broј dјece. Međutim, Adnan Muratović kaže da to niјe moguće.

– Što se tiče postavljanja svјetlosne signalizaciјe ne postoјe saobraćaјno-tehnički uslovi za to. Imaјući u vidu da raskrsnica sa Ulicom Svetozara Markovića, koјa јe u blizini, ima semafore, јednostavno ne postoјe uslovi za dodatno usporavanje saobraćaјa - kaže Muratović.

Muratović ističe da ne postoјe uslovi ni da se sa obјe strane pјešačkog prelaza postave usporivači brzine.

– Pјešački prelaz јe već podignut na asfaltnoј platformi, a to јe јedna od tehničkih stvari za usporavanje saobraćaјa. Ne postoјe uslovi za dodatno postavljanje bilo kakvih usporivača brzine – navodi Muratović.

image

Зоран Радовић

-

Ova raskrsnica zahtijeva ozbiljno saobraćajno rješenje. Iz pravca grada sa desne strane uključuju se stanovnici iz Momišića, direktno preko trotoara na pješački prelaz. Sa te strane je kompletno naselje Momišići i Malo brdo, ali i OŠ "Sutjeska" i vrtić "Pčelica". Sa lijeve strane uključuju se stanari brojnih zgrada, korisnici usluga Doma zdravlja, Studentskog doma, dvorane Venom i tri srednje škole.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:28