Хотел Подгорица / - Фото: Фејсбук
06/11/2021 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симбол Главног града: Хотел Подгорица заштићено културно добро

Рjешење коjим хотел добиjа статус непокретног културног добра од националног значаjа дониjето jе у jуну, али jош ниjе обjављено у Службеном листу

Jедан од симбола главног града, хотел Подгорица, постао jе културно добро, потврдила jе Радиjу Црне Горе помоћница директора Управе за заштиту културних добара Петра Здравковић. Рjешење коjим хотел добиjа статус непокретног културног добра од националног значаjа дониjето jе у jуну, али jош ниjе обjављено у Службеном листу. Из Управе увjераваjу да без обзира на то, ништа се на згради хотела и у његовоj околини не може радити без њиховог одобрења.

То рjешење jе упућено Управи за катастар и државну имовину, коjа jе извршила упис у лист непокретности. Исти документ Управа за заштиту културних добара jош краjем августа, послала jе, каже Здравковић, и Службеном листу међутим, jош ниjе обjавлjен.

На питање да ли то угрожава правоснажност дониjетог рjешења, тj. нови статус хотела Подгорица иако jе уписан у катастру као културно добро, Здравковић истиче да обjава у Службеном листу ниjе везана за упис у лист непокретности, већ се врши на основу рjешења Управе.

Да jе омилjени кутак Подгоричана, али и гостиjу из иностранства, сада под заштитом државе, Управа за заштиту културних добара ниjе обавjестила НВО "Кана“, коjа jе то и иницирала, каже за Радио Црне Горе Соња Драговић.

Такође, како тврде у "Кани“, нова билjешка о хотелу Подгорица, као културном добру, не постоjи у катастру. Зато Драговић напомиње да документе коjе нису видjели не могу ни коментарисати. Указуjу, међутим, и на друге недостатке.

- Какве год информациjе да има Управа за заштиту културних добара оне ниjесу jавно доступне. Неопходно jе да имамо регистар заштићених културних добара. Када би регистар постоjао и када би информациjе у њему биле jавно доступне, знали бисмо тачно какав jе статус зграде хотела Подгорица, докле се стигло са заштитом, када jе успоставлjена, шта та заштита значи и на коjи ће начин та заштита одредити будућност хотела Подгорица. Дакле, шта ће да се деси са евентуалном рестаурациjом зграде, како ће то да утиче на власништво, те на непосредну околину хотела - питања су коjа поставлjаjу из НВО "Кана".

Из Управе за заштиту културних добара, поjашњаваjу да jе суштина свега да се не смиjу вршити никакве интервенциjе на самом културном добру и у границама заштићене околине, без смjерница Управе за заштиту културних добара или конзерваторских услова.

Шта ће онда бити са урбанистичким планом, на основу ког треба да се развиjа десна обала Мораче, а коjи jе урађен приjе него што jе хотел Подгорица постао културно добро? План би морао бити ревидиран, сматраjу у НВО "Кана".

- Био план ревдиран или не, ниjедна интервенциjа у заштићеноj околини хотела не може се радити без одобрења Управе - увjерава Здравковић.

- Чак иако jе планом нешто предвиђено, ми би вjероватно тражили усклађивање са овим новим статусом хотела Подгорица и његовом околином, односно не би могли да дозволимо да се изгради нови обjекат у заштићеноj околини, jер то би било у колизиjи са нашим елаборатом и рjешењем - истиче помоћница директора Управе за заштиту културних добара.

Хотел Подгорица, саграђен 1967. године jединствено jе дjело прве црногорске архитектице Светлане Кане Радевић, коjа jе за таj проjекат добила републичку и "Борбину" награду, што jе било наjвише признање за архитектуру у бившоj Jугославиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:08