Delegacije SOBNOR-a Crne Gore i podgoričke organizacije boraca NOR-a 1941-1945 / -
18/10/2024 u 16:08 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sjećanje na bitku na Jelinom Dubu

Akciju na Jelinom Dubu Zetski partizanski odred 18. oktobra 1941. godine izveo je školskim primjerom gerilskog i partizanskog načina ratovanja - tačnost, brzina, iznenađenje i žestina

Spomen obiljezje na Jelinom Dubu gdje se 18. oktobra 1941.godine odigrla slavna bitka posjetile su danas delegacije SOBNOR-a Crne Gore i podgoričke organizacije boraca NOR-a 1941-1945. Dragan Jovović, član podgoričke boračke organizacije, kazao je da je bitka pored velikog vojničkog uspjeha imala je značajan politički uticaj.

image

Spomen obiljezje na Jelinom Dubu

-

– Uspjeh ove akcije je mobilizatorski djelovao na čitavoj teritoriji Crne Gore. Poslije ove pobjede narodnooslobodilački pokret je naglo ojačao i dobio polet na čitavoj teritoriji Crne Gore. Zbog toga je akcija na Jelinom Dubu od velikog značaja, a samim tim i naša obaveza da 18.oktobra evociramo uspomene na ovaj svijetli dan iz naše istorije - kazao je Jovović.

Na Jelinom Dubu borili su se borci Zetskog odreda na čijem čelu su bili Blažo Jovanović i Radovan Vukanović.

–U toj akciji učestvovali su piperski bataljon "Jole Piletić" na čijem čelu je bio komadant Božo Lazarević i komesar Miloš Božović, bjelopavlićki bataljon "Bijeli Pavle" čiji je komadant bio Radomir Babic,a komesar Đuro Čagorović i kučki bataljon "Marko Miljanov" čiji je komadant bio Radomir Pavićević, a komesar Dragiša Ivanović. Odred je imao oko 350 boraca, iako oskudno naoruzan, razbio je na Jelinom Dubu italijanskumotorizovanu jedinicu sa blizu 300 vojnika, 43 kamiona punih oruzja i drugom vojnom opremom i tehnikom. Ova akcija Zetskog partizanskog odreda izvedena je školskim primjerom gerilskog i partizanskog načina ratovanja - tačnost, brzina, iznenađenje i žestina - kazao je Jovović.

image

Delegacije SOBNOR-a Crne Gore i podgoričke organizacije boraca NOR-a 1941-1945

-

Zetski odred imao je jednog poginulog borca Neda Jovanovića i jednog ranjenog borca Radosava Popovića, koji je od tih rana kasnije umro. Radosav Popović je zbog svog revolucionarnog rada posmrtno proglašen narodnim herojem.

–Italijanske snage imale su 149 poginulih i ranjenih vojnika i oficira, 64 zarobljenih od čega 24 oficira i podoficira i 40 vojnika, 43 kamiona sa oruzjem i drugom vojnickom opremom. Mali broj italijanskih vojnika i oficira uspio je bjekstvom da izbjegne smrt ili zarobljavanje, podsjetio je Jovović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 16:12