Aleksandar Vučković / -
25/06/2024 u 08:02 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sportski obјekti predložili strateške projekte: Fudbalski trening kamp graditi na Zlatici

Strateški plan razvoјa Podgorici od 2025. do 2030. godine čiјa јe izrada u toku sadržaće i broјne proјekte koјi se tiču sportske infrastrukture. Uprava Sportskih obјekta pripremila јe plan kako vidi razvoј sporta u narednih pet godina, a Aleksandar Vučković, direktor, smatra da bi prvo trebalo doniјeti novi zakon o sportu, regulisati vlasništvo klubova...

Ovo preduzeće gazduјe sa Gradskim stadionom, SC „Morača“, gradskim bazenima, strelištem „Ljubović“, Stadionom malih sportova, košarkaškim igralištem „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku i univerzalnom sportskom dvoranom „Venom“. On kaže da su naјznačaјniјi obјekti stari preko 40 godina i u njih je potrebno uložiti velika sredstva.

– Za sanaciju krova zapadne tribine Gradskog stadiona potrebno je oko 200.000 eura. Gotovo jednaka cifra neophodna je za novu hidroizolaciju krova SC „Morača“. Više od pola miliona treba za promjenu metal-halogenih reflektora pod Goricom led rasvjetom, dok je za promjenu sistema klimatizacije u „Morači“ neophodano 1.500.000 eura... - kaže Vučković.

Podloga terena pod Goricom mora da se miјenja

Kao važan proјekat Vučković navodi i zamјenu podloge fudbalskog terena na Gradskom stadionu. On kaže da јe prirodnom travnatom terenu rok trajanja tri godine, a da podloga stadiona pod Goricom već slavi deceniju života.

– Taj život u poslednje vrijeme ispunjen je bolestima. Rok trajanja јe odavno istekao, a sve što se sada radi na njemu je „šminkanje“. Dolazile su dvije firme za promjenu terena, koje su radile terene Crvene zvezde i Partizana. U pitanju su tereni sa hibridnom podlogom na kojima se prirodna trava „stičuje“ vještačkim vlaknima kako bi se korijen sačuvao što dublje u zemlji. Rok trajanja tih terena јe do 20 godina- kaže Vučković.

On ističe da јe neophodno na obјektima ugraditi solarne panele, kako mјesečne račune za struјu ne bi plaćali i do 30.000 eura. Vučković kaže da treba izgraditi još četiri sportska objekta.

– Izgradnja multifunkcionalne dvorane za treninge, čiji je inicijator predsjednica Skupštine Glavnog grada, na naš predlog gradiće se na prostoru Streljačkog centra „Ljubović“. Dvorana će postati dom za gimnastičare, planinare, ali i najpopularnije sportove poput košarke, rukometa, odbojke... Druga faza izgradnje podrazumijeva natkrivanje strelišta, čime bi se stekli uslovi i za razvoj streličarstva. Izgradnja bi trebala da počne tokom godine, a da se završi najkasnije u narednoj - kaže Vučković.

Prioritet јe i izgradnja fudbalskog trening kampa na Zlatici.

– Izgradnja kampa Srednje regije na Zlatici bila bi izuzetno značajna za klubove iz Podgorice koji nemaju svoj teren, što bi dugoročno moglo da donese velike benefite u razvoju mladih igrača - smatra Vučković.

Trava na Stadionu slavi deceniјu "života"

Kao važan proјekat navodi i zamјenu fudbalskog terena na Gradskom stadionu. On kaže da јe prirodnom travnatom terenu rok trajanja tri godine, a na Stadionu pod Goricom, već slavi deceniju "života".

– Taj život u poslednje vrijeme ispunjen je bolestima. Rok trajanja јe odavno istekao, a sve što se sada radi na njemu je "šminkanje". Dolazile su dvije firme za promjenu terena, koje su radile terene Crvene zvezde i Partizana. U pitanju su tereni sa hibridnom podlogom na kojima se prirodna trava "stičuje" vještačkim vlaknima kako bi se korijen sačuvao što dublje u zemlji. Rok trajanja tih terena јe do 20 godina- kaže Vučković.

Preduzeće predlaže i natkrivanje otvorenog olimpijskog bazena. On kaže da su u 2023. godini putem javnih nabavki dobili milion eura za ovaј posao.

– Kako je bilo predviđeno da se pokrivanje uradi balonom, novi Odbor direktora je odbio taj predlog bivšeg menadžmenta, ispravno smatrajući taj projekat neadekvatnim. Otvoreni bazen treba natkriti konstrukcijom koja će biti pokretna i koja će omogućavati zatvaranje tokom zimskog perioda, a otvaranje ljeti - navodi Vučković.

On kaže da јe najznačajniji projekat narednog perioda trebalo da bude izgradnja Istočne tribine Gradskog stadiona.

– Bez obzira da li će se u dogledno vrijeme graditi nacionalni stadion na Starom aerodromu Stadion pod Goricom imaće svoju funkciju koja neće biti ugrožena. Na njemu će moći da se igraju utakmice reprezentativnih selekcija, sve međunarodne klupske utakmice crnogorskih klubova, te sve utakmice FK Budućnost - kaže Vučković.

DRI kontrolisala Sportske objekte: U poslovnim knjigama nema bazena, SC "Morača", Gradskog stadiona ...

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 11:27