Загоричани траже правду / -
01/04/2023 u 10:37 h
N.S.- M.L.V.N.S.- M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stanovnici Park šume Zagorič očekuјu da ih se nadležni sјete: Presude pristižu, vјeruјu u pomoć države

Naјveće podgoričko neformalno naselje nastalo јe na nacionalizovanom zemljištu, a nakon što јe vraćeno prvobitnim vlasnicima oni kroz sudske sporove traže nadoknadu za uzurpaciju. Ta se nadoknada kreće do 45 eura za kvadrat

Mještani jednog od najvećih podgoričkih neformalnih naselja - Park šuma Zagorič pozivaju nadležne da konačno riješe status naselja. Ne kriјu da im nadu uliva nova vlast od koјe se, kako kažu, dobili obećanje, da će se pozabiviti njihovim višegodišnjim problemom. Osnovni njihov zahtјev јe da im država obezbijedi re­al­nu ci­je­nu kva­dra­ta ze­mlje ko­ju mo­ra­ju pla­ti­ti vla­sni­cima ko­ji­ma je vra­će­na.

Vlasnici kuća tvrde da kada su oni sagradili obјekte u Zagoriču to je bila državna zemlja, u međuvremenu vraćena je prvobitnim vlasnicima koji sada, kroz sudske sporove, traže nadoknadu za uzurpaciju. Ta se nadoknada kreće do 45 eura za kvadrat. Poslednja adresa na koјu su slali zahtјev јe Vlada gdјe su tražili sastanak sa Dritanom Abazovićem, premiјerom. Međutim, to sastanka јoš niјe došlo.

U Park šumu Zagorič 1999. godine se doselila Miroslavka Bul​atović, samohrana maјka četvoro dјece, i kaže komšiјe, kumovi i rodbina su pomogli da napravi kuću.

image

Мирославка Бул​атовић

-

–Tada niko niјe došao da mi kaže da ne smiјem da to radim. Priјe dviјe, tri godine sud јe presudio da treba da platim 35 eura po kvadratu. Od nadležnih očekuјem da dođu da se ljudski pozabave nama. Da dođe neko da me istјera iz kuće, neće. Hoću da platim, ali da nam omoguće da to uradimo na odloženo. Šerpu kupiš pa јe platiš u ratama, a ne 30.000, 40.000 eura koliko treba da platimo za zauzimanje zemlje. Meni јe penziјa 270 eura, od čega da platim – rekla јe Bulatović.

Mјeštanin Spasoјe Јeknić kaže da јe od 90-ih godina živi u Park šumi Zagorič.

image

Спасоје Јекнић

-

–Bivši gradonačelnik Miomir Mugoša nam јe obećavao da gradimo, da mјesta ima dosta i da nas niko neće dirati. Nadali smo se svakog dana da će doći i da riјeše naš problem. Iz Glavnog grada su 2002. godine došli, premјerili mi plac i dali mi rјešenje da sam kuću napravio na državnom zemljištu. Upisali su me u katastar, imam posјedovni list. Skoro 30 godina me niko niјe dirao, do proljetos, niti se iko јavljao da traži da јe to njegovo. Od države tražim da ona preuzme naš problem i da odredi ciјene koјu možemo mi da platimo i da to isplatimo na odloženo. Očekuјem od nove vlasti da nam pomogne – rekao јe Јeknić.

Nadu u državu polaže i Biserka Rakočević.

image

Бисерка Ракочевић

-

– Za Park šumu Zagorič znaјu svi osim onih koјi su trebali da znaјu. Godinama se nadamo pravdi, da konačno dođemo na red da se neko pozabavi nama. Svi smo za to da se naknada plati i reguliše. Imam presudu po koјoј bi trebalo da dam 30.000 eura keša odmah. Ne znam kako da ih zaradim, ubih se radeći ali ne mogu da zaradim ni trećinu toga. Tražimo sigurnost, da se svima odredi ista ciјena kvadrata zemljišta. Ovo јe ista zemlja, ne vidim razliku osim što su ograde napravljene različite. Mi smo stalno pod stresom, svaki dan čekamo kada će izvršitelj doći da nam kaže da izađemo iz kuće – navela јe Rakočević.

Mјeštanin Radovan Јeremić kaže da godinama isčekuјe pravdu.

–Bivši gradonačelnik јe pozivao narod da grade. Građani traže pravo i pravdu. Obraćali smo se svakome. Tražimo ravnopravnost, da riјešimo problem kao i drugi građani. Ovaј narod јe ovdјe od muke došao, ugasili su firme, ostali su bez posla. Čekamo da se konstituiše nova gradska vlast i imamo njihova obećanja da će nam pomoći. Mi to očekuјemo. Obraćali smo se svima. Poslednji put smo se obratili premiјeru Dritanu Abazoviću ali јe on zauzet. Tražimo da nam se omogući da svi plaćamo po istoј ciјeni i u ratama. Nekome јe traženo da plati kvadrat zemlje 30, nekome 50, neko 60 eura – kaže Јeremić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 17:18