Свјетски дан борбе против ХИВ-а / - ПГ биро
01/12/2021 u 08:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свjетски дан борбе против ХИВ-а: Ставимо тачку на неjеднакости. Окончаjмо АИДС

Главни град се 2. децембра 2019. године придружио градовима брзог одговора на ХИВ потписивањем Париске декларациjе и тиме се обавезао да ће доприниjети окончању АИДС епидемиjе до 2030. године кроз унапређење локалног одговора

Свjетски дан борбе против сиде обиљежава се широм свиjета првог децембра са циљем подизања свиjести о важности континуиране превенциjе и приступа ефикасном лиjечењу. Под слоганом „Ставимо тачку на неjеднакости. Окончаjмо АИДС. Зауставимо пандемиjе“ Главни град, Кућа здравља, НВО ЦАЗАС и НВО Jувентас заjедно ће реализовати кампању усмjерену на промоциjу превенциjе ХИВ/АИДС-а, тестирања и подизања свиjести. 

Главни град се 2. децембра 2019. године придружио градовима брзог одговора на ХИВ потписивањем Париске декларациjе и тиме се обавезао да ће доприниjети окончању АИДС епидемиjе до 2030. године кроз унапређење локалног одговора. Тим поводом реализовано jе неколико конкретних акциjа у Главном граду, а овогодишња кампања реализуjе се у сарадњи са невладиним организациjама коjе су децениjама уназад активне у овоj области. 

Кампања овим поводом почеће 1. децембра и реализоваће се кроз више партнерских активности током мjесеца децембра. У сарадњи са невладиним организациjама ЦАЗАС и Jувентас реализоваће се превентивна информативно едукативна кампања док ће у сриjеду, 1. децембра, са почетком у 17:30 бити одржано предавање о ХИВ/АИДС-у у Кући здравља. Предавање ће одржати др Александра Марjановић из Савjетовалишта за добровољно повjерљиво савjетовање и тестирање на ХИВ. 

Истог дана, на „Подгоричком празничном Пазару“ биће од 19х постављени инфо пултови гдjе ће сви грађани и грађанке моћи да се информишу и савjетуjу са едукованим кадром о ХИВ/АИДС-у али и преузму информативни материjал. 

У складу са глобалном кампањом, зграда Главног града и Мост Милениjум биће освиjетљени црвеном боjом у част црвене тракице коjа симболизуjе вишегодишњу борбу против ХИВ епидемиjе у Црноj Гори. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:58