veći računi naredne godine / -DAN
25/09/2024 u 07:15 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tuzi: Kubik vode skuplji za šest centi

Stanovnicima Tuzi od 1. januara naredne godine kubik vode će biti skuplji šest centi, pa će iznositi 45 centi. Fiksni dio ili „start“ poskupiće 77 centi, što znači da će od sledeće godine imali potrošnju ili ne građani morati platiti i 1,97 eura.

– Odlukom Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) cijena vode po kubiku povećava se za šest centi, što predstavlja uvećanje od 17 procenata. Ne možemo reći da smo zadovoljni odlukom agencije i ovim cijenama, budući da smo tekuće godine, zbog izmjena granskog kolektivnog ugovora, imali uvećanje zarada zaposlenih za oko 20 procenata, kao i znatno uvećanje cijena materijala potrebnih za održavanje mreže.

Iako je u pitanju poskupljenje, dobra vijest za građane opštine Tuzi jeste da će i sljedeće godine plaćati vodu po najnižim cijenama u Crnoj Gori. Dakle cijena po kubiku za sledeću godinu iznosiće 45 centi, a fiksni dio cijene usluge na mjesečnom nivou 1,97 eura. Cijena vode ista je i za pravna i za fizička lica - rekao je Ilir Camaj, direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzi.

U odluci o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena regulisane komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja Vodovod i kanalizacija Tuzi za 2025. godinu, koja će se 26. septrmbra naći pred odbornicima, piše da su elementi regulatornog prihoda u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti, odnosno metodologijom su troškovi poslovanja, nabavka opreme, troškovi investicionog održavanja i ostali tropkovi.

– Prilikom utvrđivanja prihoda i cijene za obavljanje djelatnosti javnog vodosnabdijevanja utvrđen je regulatorni prihod za 2025. godinu u iznosu od 539.724 eura. Utvrđeni su ukupni troškovi poslovanja u iznosu od 705.489 eura. Troškovi poslovanja za obavljanje djelatnosti javnog vodosnabdijevanja čini pet stavki. Troškovi zarada, naknada zarada i ostalih ličnih primanja utvrđen je u iznosu od 546.107 eura, a vrijednost prodate robe nije utvrđena. Troškovi materijala koji je ugrađen su 63.825, amortizacije 5.141, dok su troškovi proizvodnih usluga 42.301 euro. Nematerijalni troškovi koji su 2025. godine utvrđeni iznose 49.113, a drugi troškovi poslovanja nastali pružanjem usluga su 14.299 eura - piše u obrazloženju odluke.

U dokumentu se navodi da imaju 8.984 potrošača. Od toga broja 8.116 su fizička lica, a 868 pravna lica.

Cjenovnik stupa na snagu danom dobijanja saglasnosti od strane Skupštine opštine Tuzi, dok je datum primjene u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, obaveza vršioca komunalne djelatnosti da cijenu primjenjuje od 1. januara 2025. godine

Potpisan ugovor za izradu Idejnog rješenja brze saobraćajnice Podgorica-Tuzi


.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 07:15