/ - UDRUžENJE GORICA
08/04/2023 u 21:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Mediteranskom vrtu učenici se upoznali sa EM kompostiranjem

U želji da stimulišemo što veći broj domaćinstava da praktikuju kompostiranje, raspisali smo konkurs “Proizvodnja humusa u mom domaćinstvu” i donirali mekinje sa efektnim mikroorganizmima kako bi im olakšali prve korake, navode iz Udruženja ljubitelja Gorice i prirode

U Zelenoj učionici Mediteranskog vrta, danas su članovi ekoloških sekcija tri osnovne škole iz Podgorice “Milorad Musa Burzan”, “Dr Dragiša Ivanović” i “Božidar Vuković Podgoričanin”, su u okviru interaktivne eduktivne radionice upoznati sa tehnikom EM Bokashi kompostiranja.

- Nakon prethodno održanih radionica na kojima su se učenici upoznali sa značajem i tehnikama klasičnog kompostiranja, danas su saznali na koji način se ubrzava ovaj proces uz korišćenje efektinih mikroorganizama (EM), navodi se u saopštenju Udruženja ljubitelja Gorice i prirode.

Bojan Jabučanin je prezentovao rezultate i primjenu u svijetu EM Kompostiranja, a kasnije i demonstrirao samu tehniku.

U cilju podrške kompostiranja u školama Udruženje biologa Crne Gore-Cellula je predstvnicima škola donirao kompostere i mekinje sa korisnim mikroorganizmima.

- U želji da stimulišemo što veći broj domaćinstava da praktikuju kompostiranje, raspisali smo konkurs “Proizvodnja humusa u mom domaćinstvu” i donirali mekinje sa efektnim mikroorganizmima kako bi im olakšali prve korake. U planu je održavanje sličnih radionica i donacija kompostera u Srednjoj Ekonomsko-ugostiteljskoj školi i Osnovnoj školi “Braća Labudović” u Nikšiću. U cilju održivosti proijekta, napravićemo dva kompostera od paleta u Šavniku i Mediteranskom vrtu u Podgorici. Ovom prilikom pozivao zainteresovane nastavnike iz Podgorice i okruženja da iskoriste ovaj resurs i praktično demontriraju učenicima kompostiranje, podstičući ih da vrijeme provode u prirodi sakupljaju organski/biljnji otpad i brini o svom okruženju, precizirano je u saopštenju.

Projekat “Približi se prirodi” finansijski je podržalo Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma na Javnom konkursu za finansiranje projekata u vezi rasterćčenja deponija-smanjenja odloženih količina organskog otpada. Realizuje ga Udruženje biloga Crne  Gore – Cellula u saradnji sa Udružejem ljubitelja Gorice i prirode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 19:50