/ -SAšA ZEKOVIć
18/08/2024 u 14:41 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Siti kvartu porušena loža za kontejnere

Član nestranačke Građanske inicijative 21. maj i odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković, poziva Upravu za inspekcijske poslove Glavnog grada da uspostave komunalni red u Citi kvartu

– Stanari nekoliko zgrada u Citi kvartu samoorganizovali su se preko etažnih skupština i porušili, o svom trošku, kontejnersku površinu na parkingu u Ulici Veselina Đuranovića. Na taj korak su se odlučili nakon priličnog strpljenja i tolerisanja nerada gradskih inspekcijsklih službi povodom otpadne komercijalne ambalaže i otpada koji prati rad ugostiteljskih objekata. Nepropisno odstranjivanje otpada nepovoljno se odražavalo po interese stanara okolnih zgrada, na njihovo zdravlje i pravo na zdravu životnu sredinu - saopštio je Zeković.

image
-SAšA ZEKOVIć

Zeković ukazuje i na nedovoljan broj polupodzemnih kontejnera.

– U ovom dijelu Citi kvarta, na 12 stambenih zgrada, od kojih svaka ima prosječno po 100 stanova, trenutno je dostupna samo jedna površina sa dva polupodzemna kontejnera za odlaganje otpada. To je nedovoljno pa će se u narednim danima situacija sa otpadom u Citi kvartu ekstremno pogoršati zbog čega je nužna najbrža moguća reakcija Sekretarijata za komunalne poslove, posebno u dijelu davanja saglasnosti na predložene lokacije. Do konačnog određivanja lokacija i postavljanja na njima odgovarajućih posuda za odlaganje komunalnog otpada, stanovnicima Citi kvarta i tamošnjim preduzetnicima neophodno je na raspolaganje staviti dodatnu privremenu lokaciju za propisno odlaganje otpada. To može biti, privremeno, i na površinama na kojima se planira izgradnja obrazovnih i zdravstvenih ustanova u tom dijelu grada - rekao je Zeković.

Zeković smatra da je u narednim danima neophodno pojačati inspekcijski nadzor, a stanari i preduzetnici blagovremeno informišu o lokacijama za odlaganje otpada kako bi se spriječilo formiranje "divljih" deponija.

- Smeće se već ostavlja na trotoarskim i zelenim površinama, jer građani i osoblje poslovnih prostora su lijeni odnosno nijesu raspoloženi da po naselju traže posudu za smeće nego računaju da će njihov otpad na odgovarajuće mjesto odnijeti savjesniji komšija ili radnik Čistoće. Pozivam vlasnike kompanija "Zetagradnja" i "Čelebić" koji su bivši investitori svih zgrada, ali i dalje vlasnici kompletnog zemljišta na kojima se one nalaze, da postanu dio rješenja za probleme stanovnika naselja što može podrazumijevati da im konačno, poslije toliko godina, trajno ustupe vlasnička prava nad zemljom na kojoj se nalaze stanovi, poslovni prostori i zelene površine o kojima upravo i isključivo oni sami brinu. Zbog situacije sa komunalnim otpadom i zaštitom životne sredine u Citi kvartu neophodno je pristupiti organizovanju zbora građana - navodi Zeković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 11:05