/ foto: Mićko Vujisić, Dan
09/04/2024 u 09:52 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U sivoj zoni 272 izdavaoca smještaja

Sekretarijat za preduzetništvo i investicije i Turistička organizacija Podgorice organizovale su kampanju “Poštuj zakon”. Prijavi goste. Registruj smjestaj u par koraka” koja će trajati mjesec dana.

Da pokrenu ovu kampanju, kako je kazao Šućo Orahovac, sekretar za preduzetništvo, motivisao ih je veliki broj izdavaoca smjestaja u sivoj zoni. On je istakao da su po Zakonu o turizmu predvidjene kazne od za fizičko lice od 200 do 2.000 eura, a za pravno lice od 2.000 do 20.000 eura. 

- Trošak za registraciju je trivijalan u odnosu na kazne. Prema našoj evidenciji broj izdavaoca u sivoj zoni je 50 procenata - rekao je Orahovac. 

Direktor Turističke organizacije Podgorice Dragan Grnović kazao je da su dosli do podatka da imaju 220 registrovana izdavaoca koji upravljaju sa 308 objekata za smjestaj. 

- Na drugoj strani imamo 272 neregistrovana izdavaoca koji posluju u živoj zoni što je nekih preko 50 procenata od ukupne ponude privatnog smještaja u Podgorici - kaže Grnović. 

On je istakao da će TOP svim izdavao ima pružiti administrativnu podršku do momenta dobijanja rješenja od sekretarijata. 

V.d. direktora TOP-a najavljuje novi servis: Aplikaciјa za boravišnu taksu

- Izdavaoci smještaja će imati obavezu da se jave info centru TOP- a gdje će kolege pomoći da popune sve obrasce i dokumentaciju koju će kasnije predati Sekretarijatu za preduzetnišstvo. Unaprijedili smo i aplikaciju koja omogućava elektronsku prijavu turista i registrirani izdavaoci će dobiti potpuno besplatno. Aplikacija omogućavaju da se fotografiranjem lične isprave kroz dva klika jednostavno i brzo prijave turisti. Isključiva obaveza izdavaoca smještaja je da naplati boravišnu taksu i da je u krajnjem plati TOP-u - rekao je Grnovic.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:12