/ -
11/02/2022 u 11:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење пензионера тврди да губи парцелу за четврту стамбену зграду ако не почну градњу до 15. маја

Главни град може земљу да уступи неком другом, јер у року од двије године мора да започне градња, каже Илија Станишић

Изградња четврте зграде за пензионере на Старом аеродрому доведена је у питање јер од Владе и Фонда ПИО нијесу добили финансијску подршку. Главни град је Удружењу пензионера Подгорице 15. маја 2020. године, скупштинском одлуком, без накнаде уступио парцелу за градњу стамбено-пословног објекта. Како још није почела градња, како наводи Илија Станишић, предсједник Удружења, постоји бојазан да ће парцела бити враћена Главном граду јер није испоштован рок да за двије године почне градња. Овај рок истиче 15. маја ове године.

– Од Главног града гратис смо добили земљиште. Урадили смо идејни и главни пројекат који је ревидован и добили сагласност главног државног архитекте. Обратили смо се Фонду ПИО и предсједнику Владе, али на сједници Управног одбора Фонда ПИО у мају разматрала је извјештаје и саопштили да су стопирали давање средстава за стамбену изградњу пензионера, иако су у буџету имали планирано око 900.000 еура за ту намјену. Рекли су да средстава нема док комисија управног одбора Фонда не испита како су трошена буџетска средства добијена од Владе за претходне зграде. Стопирали су и хуманитарну помоћ за пензионере. Више разговора није било. Вријеме пролази и Главни град може да уступи парцелу неком другом, јер у року од двије године мора да започне градња. У захтјеву смо тражили 493.380 еура да подијеле на двије године. Неизвјесно је када ће се стећи услови да добијемо ваљан одговор. У овом чекању цијене грађевинског материјала су порасле за 29 процената и што се више одлаже плашимо се да ће цијена бити још већа – каже Станишић.

Главни град: Одлуком нијесу предвиђени рокови

Из Главног града казали су казали су да је Одлуком Скупштине Главног града од 15. маjа 2020. године прениjето Удружењу пензионера Подгорице право своjине на грађевинском земљишту УП 14 у захвату ДУП-а "Коник – Стари аеродром – фаза III", измjене и допуне, без накнаде, ради изградње четвртог обjекта за рjешавање стамбених потреба пензионера.

– Услиjедила jе и Одлука о преносу средстава Удружењу у износу 25.000 еура за израду проjекта, те допуна одлуке о преносу права своjине коjим се прецизира да накнада за комунално опремање у износу цирка 254.516 еура, такође представља допринос Главног града. Главни град jе испунио све претпоставке коjе су биле у његовоj належности како би се оваj проjекат успjешно реализовао. Овом Одлуком ниjесу предвиђени рокови за изградњу обjекта предвиђеног планом – кажу из Главног града.

Он је истакао да су комисији Фонда ПИО, која контролише досадашњу градњу, почели достављање тражене документације, те да очекују да ће све завршити до краја мјесеца. Он је навео да је удружење и до сада било предмет инспекцијског надзора, али да је доказано да нема никакве врсте прекршаја. Станишић каже да ће се обратити и новој Влади, а уколико не добију одговор од Владе одустаће од градње.

– Не смијемо улазити у инвестицију када није заокружена финансијска конструкција. До сада је стамбено питање ријешило 288 пензионера – каже Станишић.

Главни град пренијео је Удружењу пензионера Подгорице 1.423 квадрата земљишта за објекат спратности П + 4, бруто грађевинске површине 3.067 квадрата. У питању је урбанистичка парцела број 14. Грађевинско земљите у захвату ДУП-а Коник - Стари аеродром фаза III - измјене и допуне, је процијењене вриједности 320.175 еура.

У скупштинској одлуци се наводи да је намјена објекта колективно становање са дјелатностима површине у основи 697 квадрата. Процијењени квадрат земљишта је 225 еура, а земљиште је уступљено без накнаде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 14:47