Уништено игралиште / -архива
04/10/2021 u 07:44 h
Valentina ĆosovićValentina Ćosović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вандали малишане оставили без мјеста за игру; Сломљено срце Сити кварта

Из компаније Челебић наводе да су по закону били дужни да игралиште одржавају годину дана, а они су то чинили пет година, док из Зеленила наводе да је то приватна парцела и да су засад без резултата покушали договор са Скупштином етажних власника

Дјеца у Сити кварту више немају пријатно и уређено мјесто за игру и рекреацију, јер је једино игралиште потпуно девастирано. На игралишту су љуљашке почупане, клацкалице разломљене, стубови од тобогана почупани, а пијесак расут на све стране. Ту игре и забаве нема, али има бриге родитеља да се малишани не повриједе и какву ће поруку њиховим малим главама послати ршум са игралишта. Родитељи су разочарани јер, како кажу, мјесто изгледа ужасно те своју дјецу воде у друге паркове да се играју. Раније је, како наводе, парк одржаван али сада о томе више нико не води рачуна. Када смо их питали за одговорност само слијежу раменима. Становници Сити кварта апеловали су више пута да се санира то мјесто, али како кажу не знају у чијој је надлежности одржавање игралишта.

– Ово је благо речено ужас. Хулигани из других дјелова града долазе ноћу и руше, бацају се опушци и смеће, то је хаос шта ми овдје затекнемо. Тако да овдје треба чувар. Ово треба да се огради како би се поправила хигијена – кажу родитељи.

Проблем је што паркић није озелељен и што нема хладовине, каже Кристина Бурић.

– Што се тиче игралишта, ни нашта не личи. Растурен је цијели мобилијар, има пјеска, нема хладовине. Нема зеленила. Није ни сигурно. Овјде дјеца не могу сама да се играју – каже Бурић.

Игралиште је, тврде наши саговорници, једно вријеме одржавало предузеће Челебић, а сада су у недоумици у чијој је надлежности. Ана Јанковић то потврђује.

У почетку је фирма Челебић ово одржавала, чак неколико година и сада не може да се дође до договора ко би то одржавао, није регулисано. Мислим да су имали обавезу да га одржавају двије године што су и чинили. Своје малишане водим у други парк. А да има дјеце и овдје има, посебно предвече – каже Јанковић.

Из компаније Челебић су рекли да је игралиште на урбанистичкој парцели 1-11, у захвату ДУП-а "Радоје Дакић", изграђено 2011. године и са извођачем радова уговорен гарантни рок од 12 мјесеци.

– Према тада важећем Закону о становању одржавању стамбених зграда било је прописано да је инвеститор дужан да самостално сноси трошкове редовног одржавања, нужних и хитних радова на стамбеној згради, организује послове одржавања стамбене зграде и послове форимарања органа управљања стамбене зграде за период од годину дана од дана уписа у катастар непокретности или другу евиденцију непокретности преноса права својине на најмање једном посебном дјелу – кажу из Челебић компаније.

Дакле њихова обавеза одржавања била је 12 мјесеци, али они су и након истека тог рока то чинили и пет додатних година. У међувремену, како напомињу, то је постала обавеза Скупштине етажних власника.

– Игралиште је на УП 1-11 на којој је изграђена подземна гаража. Рјешење о упису гараже је донијето 31. 01. 2011. године, што значи да је обавеза одржавања од стране инвеститора била у наредних 12 мјесеци од спровођења рјешења у катастарском операту. И поред наведеног, ми смо игралиште одржавали и након истека рока, додатних пет година. Сходно Закону о одржавању стамбених зграда, власници посебних дјелова објекта су дужни да формирају Скупштину етажних власника која је дужна да, преко органа управљања, води рачуна о одржавању објекта – кажу из компаније Челебић.

Из Зеленила кажу да је игралиште на привтаној парцели, и да су се обратили Скупштини етажних власника у циљу изналажења рјешења али да њихова иницијатива није наишла на подршку. Они ће, како наводе, радити на томе да нађу рјешење да малишани добију игралиште

– Игралиште је на приватноj парцели, због чега одговорност за његово одржавање припада власнику те парцеле. Имаjући у виду да jе у питању велико насеље коjе нема адекватан садржаj тог типа, ми смо се недавно обратили представницима Скупштина етажних власника са идеjом да заjедничким снагама створимо претпоставке за темељно уређење поменутог простора, односно изградњу савременог мултифункционалног игралишта. Нажалост, наша иницијатива није наишла на подршку. Без обзира на то радићемо на томе да у догледно вријеме и малишани из овог дјела Подгорице добију дјечије игралиште које дуго чекају – кажу из Зеленила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 04:24