Akcija uklanjanja opožarenih stabala / Foto: Ministarstvo odbrane
11/05/2024 u 21:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Velika akcija uklanjanja opožarenih stabala i ostalog biljnog otpada na Gorici

Na Gorici se danas, od 8 do 13 časova odvijala akcija na uklanjanju opožarenih stabala i drugog biljnog otpada. Akciju je inicirao Savez izviđača Crne Gore, kojem je ovo početna aktivnost u okviru realizacije projekta „Boranka“, kroz koji se vrši pošumljavanje opožarenih područja.

– Akciju je podržala Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Ministarstvo odbrane (Vojska Crne Gore), Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, Čistoća, Služba zaštite i spašavanja i pojedinačni volonteri. U akciji je učestvovalo čak 250 izviđača iz Podgorice, Bara, Cetinja i Nikšića – saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

image
Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Vojske Crne Gore, osim tehničke podrške u vidu: dva kamiona, samoistorivača, kombinovane inženjerske mašine, na Goricu su donijeli i cistijenu sa pijaćom vodom, na čemu su im svi učesnici akcije mnogo zahvalni. Angažovali su 40 vojnika, a došlo je i 12 volontera Ministarstva odbrane.

image

Udružili snage

Foto: Ministarstvo odbrane

U fokusu bila je istočna padina Gorice koja od požara 2021. godine nije uspjela da dođe na red. Otpad se iznosio metodom „ruka – ruci“ u velikim lancima u kojima su zajedno učestvovali svi učesnici ove nevjerovatne akcije. Odveženo je 9 kamiona otpada, a ostatak će biti uklonjen u narednim danima – navodi se u saopštenju.

Dan je, kako navode, bio prilično vruć i to je jedino na šta su učesnici ove fenomenalne akcije imali primjedbu.

Čiste Goricu od opožarenih stabala

– Raspoloženje, energija i sinergija starije učesnike su podsjetili na nekadašnje radne akcije iz doba SFRJ. Mladim izviđačima, a bilo ih je od sedam godina pa nadalje, je ovo sigurno prva akcija ovakvog tipa, ali ih na jesen očekuju nove. U istom sastavu, u oktobru i novembru će se organizovati pošumljavanje Gorice – zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 10:58