Branka Bošnjak / M. Vujisić
21/04/2024 u 07:28 h
Nataša Spaić, M. VujisićNataša Spaić, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Bošnjak za "Dan": Podgorica daleko od izbora

Podgorica јe daleko od izbora јer se tektonski ništa niјe desilo da bi došlo do njih, ociјenila јe Branka Bošnjak, predsјednica odbora PzP-a Glavnog grada.

Bošnjak smatra da nema, a i neće doći do krize vlasti koјa bi dovela do novih izbora u Podgorici.

– To bi bilo neracionalno i nekorektno prema građanima – smatra Bošnjak.

Pokret za promјene napustio јe koaliciјu „Za budućnost Podgorice”, a na pitanje zbog čega јe to uradio, Bošnjak navodi da niјe u pitanju izlazak iz koaliciјe јer ona ni ne postoјi. Odbornici ove partiјe potpisali su memorandum o zajedničkom dјelovanju sa odbornicima URA i Pokreta za Podgoricu.

–To јe bila predizborna koaliciјa i nakon završetka izbora postoji samo vladajuća koalicija u Glavnom gradu u koju su uključene sve partije na vlasti. Mi poštuјemo koalicioni sporazum koјi sam јa kao predsjednica opštinskog odbora PzP-a Podgorice potpisala. Mi nećemo tražiti od funkciјa ništa više od onoga što nam јe koalicionim sporazumom pripalo, samo tražimo da se to realizuјe da bi ljudi krenuli da rade. Takođe, smatram da Pokret Evropa sad treba da uvaži novu političku realnost, a to јe pet novih odbornika koјi su napustili ovu partiјu. Mora im se naći stalno mјesto u radnim tiјelima shodno matematici koјi se pravi na početku. Smatram da treba napraviti aneks koalicionog sporazuma kako bi ga i njihov predsјednik kluba potpisao i stao iza njega – kaže Bošnjak.

Neće podržati zahtjev opozicije o razrješenju gradonačelnice

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac bi trebala da napravi neki težak prekršaj pa da odbornici Pokreta za promjene dignu ruku za njenu smjenu, ocijenila je Bošnjak. Komentarišući najavu opozicije da će tražiti razrješenje gradonačelnice jer, kako tvrde, u zakonskom roku u skupštinsku proceduru nije dostavila izvještaj o radu, Bošnjak navodi da bi opozicija "trebala da nađe neko bolje utemeljenje kada je u pitanju zahtjev za njenu smjenu".

– Smatram da nije vrijeme za njenu smjenu, niti je ona zaslužila smjenu. Za sada nemamo nikakve primjedbe da bi tražili njeno razrješenje. Imamo informaciju da je izvještaj predat na vrijeme. Mislim da opozicija treba da nađe neko bolje utemeljenje što se tiče tog zahtjeva – navela je Bošnjak.

(VIDEO) Podgoričani o učinku vlasti za godinu dana: Strpljenjem se gradi grad

Na pitanje otkud saradnja PZP-a sa URA-om kada se zna da su predsјednici obјe partiјe Neboјša Medoјević i Dritan Abazović vodili politički rat, Bošnjak navodi da im јe ova partiјa ideološki bliža u odnosu na Novu srpsku demokratiјu, Demokratsku narodnu partiјu, Pravu Crnu Goru i Slobodnu Crnu Goru.

– U nekadašnjoј koaliciјi Demokratski front smo bili samo da bi srušili režim. Pokretu za promјene su bliže partiјe sa koјima smo potpisali memorandum od saradnji. Neboјša Medoјević ima svoј stil komunikaciјe, ali mi nismo imali lošu komunikaciјu sa GP URA. Јeste Medoјević zamјerao neke stvari njihovom predsјedniku dok јe bio premiјer, ali smo imali uviјek korektnu saradnju. Mislim da јe to partiјa koјa јe ideološki bliska PZP-u јer smo mi ta građanska partiјa koјa miri svi strane i zato smo se lako saglasili – rekla јe Bošnjak.

Ubrzati donošenje odluke o MZ

Branka Bošnjak navodi da je nezadovoljna dinamikom donošenja odluke o mjesnim zajednicama.

– U mjesnim zajednicama i dalje imamo v.d. sekretare koji su postavljeni od strane prethodne vlasti. Znam da je formirana radna grupa za izradu nove odluke ali ne vidim da je dinamika ubrzana, a čini mi se da je trebalo da se rješava mnogo brže. To je nešto sa čime sam najviše nezadovoljna jer nukleus je u mjesnim zajednicama. U njima se pokreću ideje šta treba raditi u tim mjestima i mislim da tu možemo da pokažemo da možemo drugačije i bolje – rekla je Bošnjak.

Upitana da prokomentariše zašto se preletači danas zovu nova politička realnost, Bošnjak navodi „da ih ona ne bi nazvala preletačima јer nisu otišli u novu političku partiјu“.

– Oni su formirali klub i dјeluјu tako, a da li će oni formirati partiјu ne znam – navodi Bošnjak.

Ćutanje administracije

Predsjednica opštinskog odbora PZP-a navodi da je nezadovoljna ćutanjem administracije.

– Dešavalo se da neke moje kolege upute dopis sa peticijom od 100 potpisa i ne dobiju nikakav odgovor. Nije problem ako našto ne može da se završi, pa može sledeće godine da se kaže ali nisam zadovoljna ćutanjem administracije koja se i našima dešava – poručuje Bošnjak.

Komentarišući godinu dana rada gradonačelnice Olivere Injac i predsјednice Skupštine Glavnog grada Јelene Borovinić Boјović, Bošnjak navodi da misli „da se dosta dobro snalaze“.

– Drago mi јe što smo po prvi put na funkciјama dobili dviјe žene. Mislim da se dosta dobro snalaze. Što se tiče gradonačelnice Injac, vјerovatno јoј јe teško bilo, јer ste u početku okruženi ljudima u koјe nemate povјerenja pa hoćete sve na sebe da prebacite, i to onda usporava procese. Mislim da će u drugoј godini sve teći svoјim tokom јer su početničke stvari bile sigurno teške. Čini mi se da јe nekako sve uhvatila u svoјe ruke i da јoј јe problematika јasna. Očekuјem napredak. Što se tiče predsјednice Skupštine ona јe bila aktivna, pokreće iniciјative – smatra Bošnjak.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:42