Puštanjem balona proslavili Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja / -
28/02/2024 u 13:53 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Prvaci znaju kako spriječiti nasilje: Da dijelimo užinu i da se ne štipamo

Povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u OŠ "Pavle Rovinski" održano je preventivno predavanje koje je organizovala NVO "Sistem"

Predstavnici NVO "Sistem" posjetili su učenike prvog razreda OŠ "Pavle Rovinski" i sa njima razgovarali o drugarstvu, kako pokazati ljubav, poštovanje, razumijevanje, a sve to povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Posjeta se realizuje u sklopu projekta "Da nasilje bude u krizi" koju realizuju u partnerstvu sa IPO Montenegro koji je osmišljen u cilju ukazivanja na moguće vidjljive i manje vidljive oblike nasilja u svakodnevnom životu djece, kao što je nasilje u školi, kod kuće, internetu, društvu...

– U saradnji sa pripadnicima bezbjedonosnog sektora, koji su naši partneri i licenciranih psihologa i stručnih saradnika sa djecom ćemo razmatrati moguće uzroke nasilja kao i konstruktivne oblike nenasilnog reagovanja. Igrom glume, razgovorom i diskusijom sa djecom praktikujemo vještine kojima se mogu oduprijeti nasilju ukoliko to bude potrebno, kao i mehanizme podrške i pomoći onima koji trpe nasilje. Projektom je onogućeno besplatno, anonimno i psihološko savjetovanje i psihoterapija za djecu i roditelje iz Podgorice i Bara. Projekat realizujemo uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja - rekla je Neda Radović, iz NVO "Sistem".

Psiholog Dijana Milošević kaže da su za prvake odradili preventivno predavanje na temu vršnjačkog nasilja.

- Ovo je prvi put da se preventivna predavanjanja odrade na tako malom uzrastu. To govori da se sa prevencijom treba što prije krenuti. Svjesni smo kakva je situacija u društvu i koliko je prisutno vršnjačko nasilje. Nećemo im pričati šta je nasilje, već ćemo krenuti sa pozitivnom prevencijom i ukazati na značaj prijateljstva, kako da zaštite jedno drugo, da pruže ruku, a ne da razlike pokazuju tako što će napadati svog vršnjaka koji može da mu bude prijatelj - rekla je Milošević.

Učenica Anastasija Bojović kaže da je drugarstvo kada se družimo sa drugarima, kada se volimo i jedni drugima ne pravimo nešto zbog čega bi se loše osjećali.

– Treba da se volimo, grlimo, mazimo i pazimo. Imam najbolju drugaricu Kseniju. Znamo se još od vrtića i volimo da se družimo, idemo u park da se igramo. Da mi je najbolja drugarica pokazujem joj tako što je utješim kada treba, kada je tužna pomognem joj da bude što bolje volje i onda nastavimo da se igramo - kaže Anastasija.

Dalija Purović kaže da uvijek tješi drugare kada su tužni, te da im uvijek pruža ljubav, sreću i volju.

- Kada se družimo sa nekim ne smijemo da se guramo i štipamo - istakla je Dalija.

image
-

Balša Otašević dobio je značku za trud.

- To znači da nešto učim i trudim se. Ja se trudim da treniram fudbal da bih se brže upisao - kaže Balša.

Anastasija Todorović kaže da su balone dobili kao nagradu jer su bili aktivni, pametni, pažljivi i sve su znali, a rozi su jer su tako ljepši.

- Drugarstvo je kada se družim sa najboljom drugaricom sa kojom učim, zajedno sjedimo tokom užine i dijelimo užinu ako moja drugarica nije ponijela - objašnjava Anastasija.

Zara Babačić nam je objasnila šta to drugari ne smiju da rade.

- Ne smiju da se biju, da jedno drugo čačkaju, da se štipaju. Recimo pčela više voli da leti u društvu nego sama. To znači da ona voli da leti sa drugarima - rekla je Zara.

Balša Knežević kaže da bi sa nama podijelio krofnu.

- U crtanim filmovima policajci jedu krofne, a ponekad i ja. Da je imam sada bih je podijelio sa vama. To je drugarstvo. Kada dijelimo sa drugarima, kada drug plače da ga utješimo. Druga tješim tako što mu kažem nemoj da plačeš, možeš da se igraš sa mnom pa će ti biti puno bolje - smatra Balša.

Leona Vuković kaže da ne smijemo nikome da se rugamo, pa ni kada neki drug padne i da moramo da govorimo izvini.

Pavle Paljević voli da dijeli sa drugarima i da se igra sa njima kada pojedu užinu...

- Nekada im i dam malo užine. Zagrljaj je kad se volite. Kada nekog zagrlimo pokažemo mu koliko ga volimo. Grlim često mamu i tatu, ali i drugare - istakao je Pavle.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:39