Dan Evrope / -M.VUJISIć
11/05/2024 u 15:51 h
Andrijana Dabanović - Mićko VujisićAndrijana Dabanović - Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Injac: Cvjetni tepih mozaik evropske vizije kakvoj težimo

Dan Evrope proslavljen je na Trgu Svetog Petra Cetinjskog, a ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je cvijetni tepih poklon građanima Crne Gore simbol zajedništva, solidarnosti i prijateljstva između EU i Crne Gore

Otvoriti cvijetni tepih danas u Podgorici je više od estetskog trenutka, jer je simbol poštovanja naše tradicije, ali i uvažavanja nas kao dobrih domaćina, te ujedno predstavlja pravi mozaik različitosti i kohezije, upravo kako je evropska vizija kakvoj težimo, rekla je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice na centralnoj proslavi Dana Evrope. Na Trgu Svetog Petra Cetinjskog postavljen je cvijetni tepih od oko 18.000 sadnica, ispirisan crnogorskim vezom. Sadnice će biti zasađene na javnim površinama u gradu. Injac je kazala da joj je veliko zadovoljstvo što je Glavni grad domaćin centralne proslave Dana Evrope i što zajednički obilježavamo dan koji simbolizuje posvećenost civilizacijskim vrijednostima i ciljevima.

image

Dan Evrope

-M.VUJISIć

– Kroz raznolikost kulture, jezika i tradicije, Evropa je ujedinjena u želji za mirom, prosperitetom i solidarnošću. Crna Gora teži da se integriše u uniju i postane dio te velike porodice. Otvoriti cvijetni tepih danas u Podgorici za mene predstavlja više od estektkog trenutka. Cvijetni tepih je simbol poštovanja naše tradicije, ali i uvažavanja nas kao dobrih domaćina i ujedno predstavlja pravi mozaik različitosti i kohezije, upravo kako je evropska vizija kakvoj težimo - rekla je Injac.

Ona se zahvalila ambasadorki EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popi koja je tokom svog mandata pokazala koliko može biti unaprijeđeno povjerenje građana u sve ono što predstavlja Evropska unija.

– Vaš mandat koji ste proveli u našoj zemlji obilježila je puna posvećenost radu na približavanju cijele države vrijednostima i standardima Evrope, a ovogodišnja impresivna organizacija proslave Dana Evrope je upravo još jedna potvrda veoma cijenjene saradnje. Cvijetni tepih je poklon Glavnom gradu, a čini ga više od 18.000 sadnica koje će krasiti javne površine Podgorice. Ova lijepa slika događaja treba da pošalje poruku da samo zajedno možemo raditi na jačanju veza sa Evropom, na promovisanju demokratije ljudskih prava i da upravo takva vizija treba da slavi našu Podgoricu kao grad otvorenog srca i glavni grad buduće članice EU - poručila je Injac.

image

Dan Evrope

-M.VUJISIć

Ambasadorka Oana Kristina Popa kazala je da proslavljaju dan koji obilježava rađanje evropske ideje.

– Današnja proslava budi lijepa sjećanja na moju prvu godinu kao ambasadorke EU u Crnoj Gori kada smo u centru Podgorice započeli upravo sa ovom tradicijom - cvijetnim tepihom za Dan Evrope. Cvijeće je naš poklon građanima Crne Gore, simbol zajedništva, solidarnosti i prijateljstva između EU i Crne Gore.

 

Zajedno sa Glavnim gradom građanima poklanjamo ovaj tepih koji je remek djelo koje je kreirala pejzažna arhitektica Jelena Jestrović sa oko 18.000 sadnica cvijeća. Baš kao i zastavu EU čine ga 12 zvijezda, a inspirisan je crnogorskim rukotvorinama. Osvrćući se na vrijeme koje sam provela u Crnoj Gori, kako se moj mandat bliži kraju za nekoliko mjeseci, neizmjerno sam ponosna na napredak koji smo ostvarili zajedno na evropskom putu - istakla je Popa.

Ministarka Evropskih poslova Maida Gorčević kaže da je ponosna na činjenicu da većina građana podržava ideju da Crna Gora postane sledeća članica Evropske unije.

image

Dan Evrope

-M.VUJISIć

– Upravo zbog toga, osim simbolike Dana Evrope, ovaj praznik dočekujemo u optimizmu i vjeri da ćemo već sledećeg mjeseca u Briselu dobiti priznanje naših evropskih partnera za sve ono što je ova Vlada uradila na evropskom putu. Očekuje nas IBAR već sledećeg mjeseca i nešto što će odblokirati naš put ka porodici evropskih naroda - rekla je Gorčević.

Gorčević ističe da danas slavimo, ne samo evropsku ideju, već i našu sposobnost da se prilagodimo i rastemo u skladu sa promjenama.

– Naša snaga leži u našoj raznolikosti i sposobnosti da se udružimo kako bi rješavali izazove koje nam donosi budućnost. Znamo da proces evropskih integracija pripada svima nama i da svi možemo njemu doprinijeti. Zato Dan Evrope slavimo širom Crne Gore. Danas u Podgorici, kroz evropski đir, možemo zajedno sa građanima na najbolji način slaviti evropske vrijednosti. Neka ovaj Dan Evrope bude podsjetnik na našu zajedničku odgovornost prema prosperitetu, sigurnosti i stabilnosti cijelog kontinenta. Posebna zahvalnost ambasadorki Popi što ste nam nam put ka Evropi popločali cvijećem. Obećavamo da ćemo gajiti evropske vrijednosti i da će Crna Gora postati 28 članica 2028. godine - kazala je Gorčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 21:51