Nova signalizacija instalirana na zaobilaznici / - M.Vujisić
22/03/2024 u 15:27 h
Andrijana Dabanović, M.VujisićAndrijana Dabanović, M.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Podgorica dobila pametne semafore: Taster za pješake, detektor za vozila

Nova signalizacija instalirana je na zaobilaznici, odnosno na raskrsnicima Komske i Ulice I proleterske, te Bulevara Vilija Branta i Ulice Branka Ćopića. Osnovna svrha pametnih semafora u Podgorici je brži protok saobraćaja na zaobilaznici koja je u sustini prikljucak na auto-put.

 Podgorica se priključila porodici pametih gradova instaliranjem semafora koјi pјešaka registruje pritiskom na taster, a vozila iz bočnih ulica nailaskom na detektor. Nova signalizacija instalirana je na zaobilaznici, odnosno na raskrsnicima Komske i Ulice I proleterske, te Bulevara Vilija Branta i Ulice Branka Ćopića. Osnovna svrha je brži protok saobraćaja na zaobilaznici koja je u suštini priključak na auto-put.

Semafori funkcionišu tako što ukoliko nema pješaka i automobila sa bočnih strana "zeleni talas" za vozila koja se kreću pravo će biti upaljen. Onog trenutka kada se vozilo iz bočne ulice zaustavi ispred semafora na induktivnu petlju na kolovozu, prije zaustavne linije, ona detektuje prisustvo automobila i počinje odbrojavanje na semaforu za koliko sekundi će se upaliti zeleno svjetlo. Postoje tri vremenska ciklusa pa je odbrojavanje nekada kraće, a nekada duže.

Da bi pješaci prešli na drugu stranu zaobilaznice moraju da aktiviraju taster. Prisloni se ruka na žuti aparat, a slabovida lica prije toga pritisnu dugme ispod kako bi senzor utvrdio postojanje pješaka. Tada se pokreće brojač i počinje odbrojavanje kada će pješak moći da pređe ulicu. Važno je znati da bez aktiviranja tastera, a ukoliko nema vozila iz bočnih ulica semafor za pješake se neće pokrenuti. Ukoliko ima vozila iz bočnih ulica bez obzira na taster semafor za pješake se pokreće.

Velika mana je trajanje zelenog svjetla za pješake od 26 sekundi od kojih 11 sekundi zeleno, a 15 crveno svjetlo. Što znači da za 11 sekundi morate preći bulevar sa četiri trake, što možete vidjeti u video snimku koji objavljujemo. Uglavnom kod Zlatičke duge stariji sugrađani za 11 sekundi uspiju da pređu samo do pola bulevara.

Građani sa kojima smo razgovarali nijesu znali čemu služe tasteri na semaforu. Bilo je i zanimljivih odgovora u smislu da je u pitanju sredstvo za dezinfekciju ruku.

- Prvi put ovo vidim. Da ovo nije neko sredstvo za ruke, liči na to. Ja bih na ovo samo ruku postavio, ne bih pritiskao dugme jer ne znam da postoji. Šta se onda dešava? Ja ovo prvi put vidim. Sad ste mi pokazali, ali ovo je bezveze... Za 11 sekundi mogu samo pretrčati - rekao je Dragomir Mujović, sugrađanin.

image

 Dragomir Mujović

- M.Vujisić

Ni Vukman Bošković nije znao čemu služu taster na semaforu.

- Ovo ne upotrebljavam, a ne znam čemu služi. Za pranje ruku, nije jel tako? Šta će mi to kada gledam semafor i pratim, što mi je to potrebno. Nisam upoznat sa tim režimom saobraćaja. Ne bih se navikavao na ovaj aparat, dobro mi je i ovako. Mogu preći ulicu za 11 sekundi, ali neko ne može - ističe Bošković.

image

Vukman Bošković

- M.Vujisić

Saša Popović kaže da bi bilo mnogo bezbjednije da se na Zlatici uradio kružni tok.

– Nisam vidio te tastere i nisam upućen. Ne znam o čemu se radi. Ali taj zeleni talas je odličan, ako je to tako - kaže Popović.

image

Saša Popović

- M.Vujisić
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:44