Семафоре ускоро пуштају у рад / Дан
28/03/2022 u 06:59 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Раскрсница улица Краља Николе и Октобарске револуције: Надали се кружном току, добили семафоре

Кружни ток боље рјешава саобраћајне ситуације, јер људи обраћају пажњу само са лијеве стране јер са десне неће нико доћи. Семафори се не постављају напамет, каже Мирко Ђуровић

Раскрсница улица Краља Николе и Октобарске револуције добила је семафоре који ће ускоро бити у функцији. Грађани су задовољни што раскрсица добија нову регулацију саобраћаја, а струка каже да је било боље урадити кружни ток како се не би стварале гужве. Из Главног града наводе да ова раскрсница представља важну саобраћаjну тачку, те да је анализом утврђено да постоjи потреба за новом регулациjом саобраћаjа.

Саобраћајни вјештак Мирко Ђуровић каже да кружни ток боље рјешава фреквенцију саобраћаја од семафора.

– Кружни ток боље решава саобраћајне ситуације и мање има конфликтних, јер љиди обраћају пажњу само са лијеве стране јер са десне неће нико доћи. Семафори се непостављају напамет, а мора се знати фреквенција саобраћаја. То треба ријешити на основу броја моторних возила, што 100 посто нико није избројао. Требало је видјети рецимо од моста Браће Златичана иде 1.000 возила, из правља Улице Краља Николе 2.000, а од Аутобуске станице 4.000 возила у току дана и онда треба знати који семафор треба дуже да траје. Треба уписати допунске стрелице. Било је приче да ће ту градити кружни ток. Ако су велике гужве предложио бих да се он гради – каже Ђуровић.

Грађани су се обрадовали семафорима јер кажу да су удеси чести. Драган Јовановић каже да су давно требали поставити семафоре.

image

Драган Јовановић

Дан

– Смањиће се гужве и неће брзо возити. За мјесец дана двоје је замало погинуло и то на пјешачком прелазу – каже Јовановић.

Истог мишљења је и Радивоје Ћоровић.

– Сабраћај је овдје густ па се надамо да ће се семафори поштовати јер је то ријеткост. Једну траку су узели за бициклистичку стазу па постоји могућност да буду гужве – каже Ћоровић.

image

Радивоје Ћоровић

Дан

Из Главног града кажу да ће се опремањем свјетлосном сигнализациjом раскрснице обезбjедити се већи степен безбjедности нарочито пjешака, али и бржи проток саобраћаjа.

– Наредних дана ће се вршити каблирање раскрснице до семафорског уређаjа, повезивање лантерни унутар стубова у циљу припреме за пуштање у рад. Агенциjа за изградњу и развоj Подгорице се обратила ЦЕДИС-у за добиjање сагласности за прикључење на електромрежу коjа се очекуjе да буде издата наредних пар дана. Рок за завршетак радова jе 60 дана, а вриједност 70.742 еура. Прописом није дефинисана удаљеност између двиjе семафоризоване раскрснице – кажу из Града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 23:41