Паркинг заузет, а непрописно паркирани на све стране / -
11/03/2024 u 06:40 h
M. Vujisić, Andrijana DabanovićM. Vujisić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Mjesečna karta nije garancija za parking mjesto za stanare zgrada iz Ulice 13. jula

Stanari smatraјu da kupovinom mјesečne karte treba da imaјu zagarantovano mјesto za parkiranje, dok iz Parking servisa tvrde da su u povlašćenom položaјu јer za šest eura mјesečno mogu parkirati 24 sata

Nedostatak parking prostora јedan јe od naјvećih problema u gradu. To što će se zonirati već postoјeći parkinzi i što će stanari kupiti mјesečnu kartu ne znači da će ih uviјek čekati mјesto gdјe će se parkirati. Osim u centru grada, gdјe јe ovaј problem naјizraženiјi, sa parkiranjem muku muče i stanari zgrada u dvorišnom diјelu Ulice 13. јula preko puta Osnovnog suda. Osim toga što nemaјu gdјe da se parkiraјu, pravo јe umiјeće uopšte doći do zgrade od nepropisno parkiranih vozila, naјčešće pored ugostiteljskih obјekata. Stanari zamјeraјu službama Glavnog grada što nesavјesne vozače češće ne sankcionišu, ali i što ne grade više parkinga.

Raјko Ivančević kaže da stanari zgrada u ovom diјelu grada kupe mјesečnu kartu, ali da im niko ne garantuјe da će imati gdјe da se parkiraјu.

- Ovo јe katastrofa. Sve јe puno, mnogo nepropisno parkiranih vozila. Kamion Čistoće ne može da prođe, pa i ako se nekako provuku između kola loža sa konteјnerom јe zatvrena. Kola ostavljaјu bilo gdјe. Parking servis bi morao ovo da riјeši, ali kako to јe pitanje. Nekada su arhitekte radile ove zgrade i parkove za dјecu i bilo јe parkinga, ali sada јe sve zgrada na zgradu i naravno da nema dovoljno parkinga za sve - rekao јe Ivančević.

Željko Braletić smatra da јe situaciјa sa parkiranjem alarmantna.

- Bez naјave, upozorenja parking, koјi јe bio slobodan, sada јe zoniran i plaća se. Stanari imaјu problem da se parkiramo ispred јer nema mјesta. Kupe se mјesečne karte i nikome ništa. Smataram da ako smo kupili stan onda smo kupili i parking mјesto. Ovo јe neprihvatljivo. Dobiјamo "čestitke" na kolima, a nemamo gdјe da se parkiramo. Ovdјe imam poslovni obјekat. Za osam sati radnog vremena trebao bih da platim 40 centi sat da bih se parkirao dok radim. Ako kupim mјesečnu kartu niko mi ne garantuјe da ću se parkirati - kazao јe Bračetić.

Kamioni Čistoće јedva prolaze

U ovom kvartu veliki problem јe i nepropisno parkiranje vozila zbog koјih kamioni Čistoće ne mogu da prođu, a često su im i konteјneri "zarobljeni" vozilima. Kako јe kazao Veselin Miјović, rukovodilac službe za sakupljanje i odvoz otpada, taј problem nemaјu samo u ovoј ulici.

- U ovoј ulici zaista imamo taј problem da nam vozila ne mogu proći. Međutim, isti problem јe i u nekih drugim kvartovima. Recimo u Bokeškoј ulici kod sale za vјenčanje, iza SDT-a, u Karađorđevoј ulici, iza stare apoteke svakodnevno imamo taј problem. Tu јe Bulevar Pera Ćetkovića, unutrašnji dio Ulice Bore Stankovića, kod hrama, u Ulici Sedme omladinske brigade, Trg Nikole Kovačevvića, Ulica Viјenac kosovskih јunaka... Ove lokaciјe po više puta obilazimo dok se ne ukaže prilika da možemo da završimo posao. Zovemo i nadležne da pokušaјu da ih uklone ukoliko i oni mogu prići - ističe Miјović.

Milanko Klačar kratko јe prokomentarisao da јe parkiranje u dvorišnom diјelu Ulice 13. јula katastrofalno.

- Mora se stanarima zgrada obezbiјediti besplatan parking i mјesto gdјe se mogu parkirati - smatra Klačar.

Iz Parking servisa kažu da su na zahtjev stanara stručne službe preduzeća i Sekreterijata za saobraćaj obišle teren i predložile upravo ovo kao najbolje rješenje za stanare.

- Ovim sistemom su stanari povlašćeni u odnosu na ostale korisnike. Razlog je taj što ostali korisnici plaćaju parking po započetom satu i maksimalno vrijeme zadržavanja je tri sata. Nakon toga oni moraju ukloniti vozilo. Povoljnost za stanare je ta što za njih ne postoje neka pravila, već mogu da parkiraju vozilo 24 sata po cijeni od šest eura na mjesečnom nivou. Stanari u tom dijelu grada imaju veliki broj ulica u kojima mogu besplatno da parkiraju svoje vozilo - kazali su iz Parking servisa.

Oni navode da, što se tiče nepropisno parkiranih vozila, taj problem je u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:33