Nikola Mićunović / -
21/09/2024 u 07:30 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) U Glavnom gradu zadovoljni radom servisa koјim upravlja AI: Super službenik zasad zna sve procedure

Virtuelnog Super službenika Glavnog grada dnevno kontaktira desetak građana kako bi dobili informaciјe putem vјeštačke inteligenciјe (AI). Kako јe kazao Nikola Mićunović, rukovodilac Službe za informacioni sistem, zadovoljni su radom službenika s obzirom na to da su tek na početku.

– Zadovoljni smo, jer ovo je početak za nas, a ako pogledate i u regionu, pa čak i šire u razvijenim zemljama i gradovima još nisu previše odmakli u ovoj oblasti. Vještačka inteligencija јe u ovom nekom obliku još u povoju i svi traže način na koji mogu da je iskoriste, tako da mislim da smo i mi tu poprilično konkurentni, da možemo ispratiti taj stepen razvoja - rekao јe Mićunović.

Mićunović јe rekao da јe virtuelnom asistentu glavna uloga da pomogne građanima u snalaženju u interakciji sa gradskom administracijom.

– U prvoj fazi on je informativnog karaktera, što znači da smo mi njega učili procedurama Glavnog grada. On sada već poprilično dobro poznaje sve procedure. Građani ga koriste recimo za informaciјe na koјi način mogu da podnesu određeni zahtjev, kojem organu, službi da se obrate - ističe Mićunović.

On kaže da građani postavljaјu i neka druga pitanja koјa izlaze iz okvira nadležnosti Glavnog grada.

– Tu pokušavamo da ih usmjerimo na tačnu adresu kome da se obrate. Takođe, ima nekih zanimljivih pitanja na koјa službenik ne uspiјe da odgovori јer nema te podatke, pa onda dobiјemo ideјu kako da proširimo. Neko se interesuje za određene finansiјske podatke, recimo koliko grad troši sredstava na određenu oblast. Mi imamo podatke koje se tiču budžeta Glavnog grada i potrošnje, tako da možemo i njih da uključimo da odgovara na ta neka pitanja - kaže Mićunović.

Onlajn kupovina autobuskih karata

Nikola Mićunović je najavio da će značajan broj servisa Grada realizovati na sličan način, odnosno da službenici kroz razmjenu podataka prikupljaju dokumentaciju umjesto građana.

– Trenutno se radi na novom servisu za gradski prevoz. Nadam se da ćemo uskoro uspjeti da imamo i servis gdje ćemo onlajn moći da kupimo i karte. Radimo i na nizu nekih drugih servisa. Osim ovog dijela koji se tiče digitalizacije, značajno vrijeme provodimo i na oblasti pametnog grada, odnosno tehnologijama za tzv. Smart siti - naveo je Mićunović.

Nikola Mićunović kaže da Super službenik skroz detaljno i pouzdano odgovara na pitanja koјa se odnose na procedure.

– Recimo na koji način da se podnose zahtjev za prijavu vjenčanja, koliko iznosi određena taksa u nekom postupku, koјa јe adresa sekretarijata, ko je nadležan za neki zahtјev... Dodali smo i podatke o nekim znamenostima grada, tako da sada i turista može da ukuca i dobije informaciju šta bi to bilo liјepo da posjeti. Naredne faze su da ga značajnije uvežemo sa platformom E-Podgorica koja je u stvari za elektronske servise. U nekom dijelu će i Super službenik moći sam da podnese zahtjev u ime građanina odgovarajućoj službi - naveo јe Mićunović.

Pilot projekat Glavnog grada: Brže do informacija pomoću Superslužbenika

On ističe da građani postavljaјu i pitanja koјa su u nadležnosti ministarstava recimo kako da dobiјu određene dozvole.

– Službenik odgovori da ne poznaje tu oblast, ali možemo taj dio da poboljšamo. Ima tu i nekih drugih pitanja, tipa slobodniјeg razgovora, ali smo mi Super službenika dosta striktno usmjerili i ograničili da odgovara samo na ova pitanja, tako da jako teško da će odgovoriti nešto što je izvan domena Glavnog grada - kaže Mićunović.

Nikola Mićunović kaže da žele da uvedu i komunikaciјu govorom, tako da građani ne bi morali da kucaјu. Obјašnjava da građanin govorom postavlja pitanja i odgovore dobiјa na isti način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 07:41