/ -
16/09/2024 u 12:41 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Vukićević: Bezbjednost saobraćaja podići ćemo na veći nivo

Glavni grad u saradnji sa NVO "Biciklo. me", Mašinskim fakultetom Univerziteta Crne Gore i Evropskom kućom obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti brojnim događajima u cilju da podstakne građane da kroz raznovrsne aktivnosti doprinesu pronalaženju optimalnih rješenja za izazove urbane mobilnosti

Ispred platoa spomenika Svetom Petru Cetinjskom organizovana je bezbjedna i ekološka vožnja na simulatoru kojoj su prisustvovali gradonačelnica Podgorica Olivera Injac, ministarka saobraćaja Maja Vukićević i dekan Mašinskog fakulteta Radoje Vujadinović.

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević kazala je da se ove godine Evropska nedjelja mobilnosti obilježava pod temom "Zajednički javni prostor".

– To je dovoljna poruka da javne površine u gradovima treba da učinimo što boljim i efikasnijim, a za Crnu Goru, kao ekološku državu, izuzetno je važno da ima ovakve akcije. Želim da se zahvalim Evropskoj komisije, koja je pokrovitelj Evropske nedelje mobilnosti, ali i dekanu Mašinskog fakulteta Radoju Vojadinoviću, kao i gradovnačnici Podgorica Oliveri Injac, koji su omogućili da se i ove godine obilježi Evropska nedelja mobilnosti. Situacija u saobraćaju što se tiče bezbjednosti nije na visokom zadovoljavajućem nivou, i svakako da će ove akcije pomoći da se ta situacija poboljša i da bezbjedne sadržaje učinimo dostupnim svim učesnicima u saobraćaju - rekla je Vukićević. 

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac istakla je da Glavni grad u kontinuitetu sprovodi brojne aktivnosti na podsticanju mobilnosti kod građana. 

– Zbog toga smo danas došli da simbolično obilježimo početak Evropske nedjelje mobilnosti. Pokrenuli smo brojne akcije i prošle i ove godine da bi podstakli građane da više koriste javni gradski prevoz, a manje automobile. Kontinuirano se daju subvencije za nabavku bicikala, podstičaju se i druge aktivnosti kroz rad Turističke organizacije Podgorice, Sekretarijata za sport i brojnih drugih dijelova sistema Glavnog grada kako bi građani sve više prelazili na neka alternativna sredstva. To je važna tema zbog brojnih problema vezanih za saobraćajnu kulturu u gradu i radimo kontinuirano na tom planu. Cilj nam je da građane sve više podstičemo na mobilnost, da prelaze na zdrave stilove života i da zajednički radimo na tom jednom konceptu koji može biti mnogo održiviji za Podgoricu i za Crnu Goru - navela je Injac.

Dekan Mašinskog fakulteta Radoje Vujadinović kaže da su oni uvijek na raspolaganju državnim organima i lokalnim samoupravama, posebno Glavnom gradu, da pomognu u dijelu svojih mogućnosti da se sva pitanja iz oblasti saobraćaja rješavaju uz podršku nauke i naučnih istraživanja.

– Tema ovoga puta je jedan lijep događaj Evropska nedjelja mobilnosti koja se obilježava u svim većim gradovima širom Evrope. Jako mi je drago što je i Podgorica uzela učešće u tim aktivnostima, kroz brojne aktivnosti. Vidimo da imamo brojne izazove u glavnom gradu, prije svega nezadovoljavajući nivo saobraćajne kulture, odnosno nepoštovanje saobraćajnih propisa, prekomjernu upotrebu automobila, nedovoljno razvijene navike prema nemotorizovanom saobraćaju, prema pješačenju i biciklizmu, ali ono što ohradruje to je sve snažnije upotreba i veća ulaganja u javni prevoz. Mašinski fakultet u slopu ove manifestacije je planirao nekoliko aktivnosti koje su dominantno usmjerene za podizanje nivoa bezbjednosti saobraćaja. Vidimo da je u ovoj godini nažalost deset pješaka poginulo, od toga značajan broj u glavnom gradu i kroz nekoliko aktivnosti ćemo pokušati da stavimo akcent da bi nešto u tom sektoru promijenili - naveo je Vujadinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 12:42