/ -
01/11/2023 u 12:04 h
N.S.-M.L.V.N.S.-M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Završen Kanin mural: Prva dama crnogorske arhitekture

Ako јe ovo znak, prva lasta koјa naјavljuјe vrednovanje nasleđa kulture onda јe to dobro. Ako јe to samo političko otaljavanje poslova, onda to niјe dobro јer se prema Kani odnosimo neprincipiјelno, ocijenio je Andrija Markuš, arhitekta

Završen je mural Svetlane Kane Radević, a crtež prve dame crnogorske arhitekture krasi fasadu stambene zgrade na uglu Vučedolske i Njegoševe ulice. Autor murala, koji je izgrađen kroz projekat "Izuzetne žene Crne Gore" koji je realizovala Ambasada Holandije u saradnji sa Centrom za ženska prava i gradovima u Crnoj Gori, je Mišo Joskić, likovni umjetnik iz Podgorice. U biografiji Kane Radević se ističe da je autor hotela Podgorica, spomenik na Barutani, spomenika kod Duvanskog kombinata, solitera u Užicama...

– Od nekadašnjeg Titograda do njujorškog Muzeja moderne umjetnosti - arhitektica Svetlana Kana Radević gazila je elegentno, na štiklama, rušeći prepreke konzervativne sredine i stereotipe u profesiji u kojoj su dominirali muškarci, ostavivši za sobom djela koja danas krase gradove širom Balkana. Mural posvećen ovoj snažnoj, nepokolebljivoj i izuzetnoj ženi krasi ugao Vučedolske i Njegoševe ulice. Ovim projektom odaje se svojevrsno priznanje - nove generacije će je upoznati, a iskusnije podsjetiti na značaj ove autentične heroine svog vremena – saopšteno je iz Glavnog grada.

Sve ono što je Kana Radević, prva dama crnogorske arhitekture, ostavila Crnoj Gori i Podgorici, godinama je na stranicama "Dana" afirmisao i čuvao od zaborava arhitekta Andrija Markuš. Markuš je 2017. godine objavio i knjigu "Kana" što su svojevrsno ukoričene uspomene i sjećanje na jednu od najznačajnijih stvaralaca u oblasti arhitekture koje smo imali.

Na pitanje "Dana" da li ovaj mural znači novu nadu da će se konačno njeno djelo, ne samo deklarativno, zaštiti prokomentarisao je arhitekta Andrija Markuš.

– Svi znamo da јe Kana svoјim dјelom, prevenstveno hotelom Podgorica, obilježila svoјe ime ne samo za istoriјu arhitekture Crne Gore nego i širih prostora Balkana. Bila јe dobitnica Borbine nagrade za arhitekturu. Ona јe bila veliki borac i veliki zaljubljenik za arhitekturu te ona svoјim dјelom svakako zaslužuјe da јoј se Grad zahvali. Drago mi јe ako su vlasti shvatile da velika dјela treba štiti, a ne samo afirmisati, јer јe njeno dјelo, hotel Podgorica uništeno deset dana pošto јe sa tim hotelom predstavljala Crnu Goru na Veneciјanskom biјenalu. Ako јe ovo znak, prva lasta koјa naјavljuјe vrednovanje nasleđa kulture onda јe to dobro, ako јe to samo političko otaljavanje poslova, onda to niјe dobro јer se prema Kani odnosimo neprincipiјelno – rekao je Markuš.

Svojevremeno govoreći o svojoj knjizi "Kana" Markuš je rekao da je knjigu napisao iz dva razloga - jer nije želio da zaboravu preda vrijednog stvaraoca kakav je bila Kana Radević, ali i da je želio da sačuva sva djela koja nas predstavljaju u svijetu.

Podsjetićemo i jednu od brojnih njegovih izjava davanih decenijama u nastojanju da se sačuva Kanino djelo kada je 2020. godine prikazana Izložba "Svetlana Kana radebić - poslijeratna

arhitektura između centra i periferije" na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

– Licemjerno je predstavljati se radovima Svetlane Kane Radović sad kad su devastirali sve što su stigli. Ona je na jednom od ranijih Bijenala predstavljala Crnu Goru, i deset dana pošto su se delegacije političara vratile ovamo, čekićem su počeli da ruše isti taj hotel "Podgorica" kojim se sad diče – saopštio je Markuš 2020. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:29