/ -
01/08/2024 u 17:58 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vodovod Podgorica: Kao dopuna sistemu vodovoda Tuzi obezbijeđeno sedam litara u sekundi

U vodovodnom kraku, kao d opuna sistemu ViK Tuzi, regulacija protoka se obavlja na zatvaračima na Bulevaru Podgorica - Tuzi i trenutno je obezbijeđen protok od sedam litara u sekundi kako se ne bi ugrozilo vodosnabdijevanje Starog aerodroma, Zabjela i dijela grada oko autobuske stanice, navedeno je iz Vodovoda Podgorica

Iz Vodovoda su reagovali saopštenjem "kako bi imali jasniju sliku o načinu na koji se vrši snabdijevanje mještana Opštine Tuzi vodom za piće i zaustavili neobaviještene i zlonamjerne pojedince koji ovako osjetljivo pitanje koriste u političke svrhe".

– Vodovodni krak izveden u okviru rekonstrukcije magistrale Podgorica - Tuzi, definisan planskom dokumentacijom i nalazi se na samom kraju vodovodne mreže koja crpi vodu sa vodoizvorišta Ćemovsko polje. To je mreža kojom se snabdijevaju potrošači dijelom sa Starog aerodroma, Zabjela i dio grada oko autobuske stanice. Ovaj krak mreže izgrađen je u vrijeme kada je teritorija Tuzi pripadala Glavnom gradu, isključivo kao moguća dopuna vodovodnog sistema za naselja na teritoriji Tuzi, dok se osnovne količine obezbjeđuju iz mreže koja priprada Vodovodu Tuzi. Samim tim što je u pitanju infrastruktura iz perioda prije odvajanja Opštine Tuzi, na mreži ne postoje ugrađeni mjerači protoka i dostupne količine vode koje idu iz sistema ViK Podgorica u Vodovod Tuzi se ne fakturišu novoosnovanom društvu ViK Tuzi - navode iz Vodovoda Podgorica.

Kako navode u saopštenju u ljetnjim mjesecima u pomenutom drastično opada protok i pritisak, kao i u ostatku vodovodne mreže koja gravitira ovoj dionici.

– Zbog toga je neophodno vršiti regulaciju protoka na zatvaračima prema cjevovodu koji se nalazi u Bulevaru Podgorica – Tuzi. Trenutno je kao dopuna sistemu ViK Tuzi ovim krakom obezbijeđen protok od 7l/s, dok bi veći protok ugrozio vodsnabdijevanje prethodno navedenih naselja koja pripadaju gradskom jezgru Glavnog grada - navode iz Vodovoda.

Oni napominju da su postojeća vodoizvorišta ograničenih kapaciteta i da u ranijem periodu ubrzan razvoj naselja nije pratio adekvatan razvoj neophodne prateće infrastrukture, što podrazumijeva prije svega adekvatno planiranje vodnih resursa i kapaciteta mreže, o čemu su trebale zajedno da vode računa sve institucije koje se bave planiranjem i razvojem grada.

– Stručne ekipe ViK Podgorica su dostupne da u svakom trenutku pomognu u iznalaženju rješenja za probleme, a što činimo i u ovom trenutku, omogućavanjem protoka mogućih količina iz mreže ViK Podgorica, kako bi pomogli ugroženim mještanima susjedne opštine. Takođe, u prethodnom periodu smo izvršili analizu i kolegama predočili mišljenje da je postizanje potpunog kapaciteta cjevovoda sa koga se snabdijevaju potrošači Kuća Rakića moguće obezbijediti izgradnjom dodatnih bušotina na vodoizvorištu Milješ koje pripada ViK Tuzi. Napominjemo da to nije u nadležnosti Vodovoda Podgorica, već su preporuke i napori isključivo u cilju dobrosusjedskih odnosa, odnosno da su stvaranjem nove opštine, opštine Tuzi, obaveze daljeg razvoja vodovodne i druge infrastrukture u nadležnosti iste - navode u saopštenju Vodovoda i kanalizacije Podgorica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 14:10