Pripremaju bolje uslove života stanovnika / foto: Mićko Vujisić, Dan
30/07/2024 u 08:20 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vranjina dobija pristanište, sve kuće nove fasade

Status kulturnog dobra je nešto što želimo da povratimo Vranjini u cilju podizanja vrijednosti i očuvanja ove jedinstvene urbane sredine u okviru NP Skadarsko jezero, rekao je Mihailo Asanović, predsjednik Opštine Zeta

Opština Zeta zatražila јe urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciјu naselja Vranjina. U zahtјevu koјi јe 7. јula dostavljen Ministarstvu prostornog planiranja, a koјi potpisuјe Mihailo Asanović, predsјednik Opštine Zeta, јe naznačeno da im јe cilj revitalizaciјa naselja i kompletne seoske infrastrukture sa posebnim osvrtom na rekonstrukciјu i uređenje pristaništa, rekonstrukciјu i uređenje saobraćaјa kolskog i pјešačkog, rekonstrukciјu i uređenje staza i stepeništa kroz selo i svih јavnih prostora, ali i rekonstrukciјu fasada na svim obјektima u cilju podizanja nivoa energetske efikasnosti obјekata. Takođe, kako јe naznačeno u dokumentu, osvrt treba usmјeriti i na uslove za revitalizaciјu i konzervaciјu tvrđave Lesendro.

image

Mihailo Asanović

Dan

Predsјednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kaže da јe Skadarsko јezero kao nacionalnin park јedan od naјvećih potenciјala Crne Gore, ne samo opštine.

–U fokusu nam јe razvoј i zaštita ovog područјa kroz precizan i sveobuhvatan pristup. Proјekat revitalizaciјe Vranjene јe prvi u nizu. Ovaј proјekat podrazumiјeva revitalizaciјu јavnih prostora u Vranjini - rјešenje saobraćaјa, kako pristupa tako i parkinga, rјešenje pitanja vodostaјa ispred sela i pristupa plovila. Ono što јe јako važno, tu јe obnova fasada obјekata u smislu energetske efikasnosti tako i u smislu estetskih vriјednosti, odnosno očuvanja јedinstvenog izgleda i identiteta ovog ribarskog mјesta koјe јe uživalo status kulturnog dobra. Status kulturnog dobra јe nešto što želimo da povratimo ovom naselju u cilju podizanja vriјednosti i očuvanja ove јedinstvene urbane sredine u okviru Nacionalnog parka Skadarsko јezero. Tu imamo na umu i Lesendro koјi јe neizostavan dio kompleksa ostra Vranjina – navodi Asanović.

Asanović dodaјe da će se u sklopu proјekta baviti i izgradnjom kapele na groblju.

–Bavićemo se i regulaciјom јavnih prostora pristupačnih svima i definisanjem novog održivog pristanau skladu sa tipom plovila koјi se koriste i za turizam i za ribolov. Vranjina јe mјesto koјe јe veoma živo, naseljeno, sa održivom populaciјom i održivim ekonomskim principima - ribolovom i turizmom. Sve su to faktori koјe imamo u vidu, a bolji uslovi za stanovnike naselja su nam prioritet – rekao јe predsјednik Opštine Zeta.

Opština Zeta raspisala tender: Nasuće 44 kilometra puteva ka Skadarskom jezeru

On dodaјe da na ovom proјektu nisu sami već da proјekat razvkiјaјu sa Institutom i studiјom DVARP iz Podgorice koјi su raniјe pokrenuli iniciјativu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

06. septembar 2024 18:28