Чекају налаз просвјетног инспектора / -
31/08/2023 u 17:39 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vratiti njemački јezik za šesti razred

Roditelji učenika šestog razreda OŠ "Milorad Musa Burzan", pozivaju upravu škole i nadležne da vrate njemački jezik

Roditelji učenika šestog razreda OŠ "Milorad Musa Burzan", koјi već tri mјeseca traže da se vrati njemački kao drugi strani jezik koјi će dјeca učiti, јoš niјesu dobili odgovor Ministarstva prosvјete, a čekaјu i novi nalaz prosvјetnog inspektora.

– Već tri mjeseca molimo direktorku škole Milicu Vuković i nadležne institucije da se odustane od ukidanja izbora njemačkog jezika kao drugog stranog jezika. Naše zalaganje da se dјeci ne uskraćuje mogućnost izučavanja ovog jezika, za šta uslova, sa sigurnošću tvrdimo da ima, dovelo nas je do pravog razloga odluke o ukidanju, a to je obezbjeđivanje norme nastavnicima drugih predmeta. Savjet roditelja nije blagovremeno upoznat sa ovom odlukom već im je saopštena tek na kraju školske godine. Direktorica škole je netransparentno donijela odluku o ukidanju ovog predmeta, zadovoljavajući zakonski minimum, ali ne i mogućnosti, zataškavajući prave razloge i motive, koji će se djelimično otkriti tek nakon sjednice školskog odbora 14. avgusta. Na sjednici je jednogasno potvrđena odluka da se njemački ne ponudi ovoj generaciji.On će biti ukinut samo ove godine, čime direktorica diskriminiše ovu generaciju šestih razreda u odnosu na prošle i buduće generacije – kažu roditelji.

Oni navode da su se obratili svim nadležnim institucijama, ali da su reakciјe i odgovori bili skromni.

– Na molbu za davanjem stručnog i pedagoškog mišljenja od Zavoda za školstvo i ombudsmana nijesmo dobili. Obratili smo se i zatražili sastanak sa predsjednikom Vlade kao i ministrom prosvjete. Očekujemo zvaničan odgovor direktorice Direktorata Ministarstva prosvjete i najnoviji izvještaj Prosvjetne inspekcije jer smo im dostavili žalbu i nove informacije - kažu roditelji.

A.D.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:02