16/05/2023 u 18:24 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vrijeme za ponovno zbližavanje Podgorice i Beograda

Očekujem da komunikacija između dva gradska parlamenta bude izuzetna, te da svojim iskustvima i znanjem doprinesemo bliskosti Beograda i Podgorice, poručila je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica gradskog parlamenta

Saradnja Podgorice i Beograda u budućnosti će biti bliska i intenzivna, kako i priliči glavnim gradovima dvije najbliže države, dogovoreno je u prestonici Srbije na sastanku predsjednice Skupštine Glavnog grada Jelene Borovinić Bojović i njenog beogradskog kolege, predsjednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića.

– Nema logičnijeg slijeda događaja od bliske saradnje između Beograda i Podgorice. Imali smo izuzetno plodonosan i konstruktivan sastanak, a nadam se da ćemo neke zajedničke vizije i inicijative vrlo brzo u budućnosti i realizovati. Očekujem da saradnja između dva glavna grada bude uzdignuta na nikad bolji nivo, da komunikacija između dva gradska parlamenta bude izuzetna, te da svojim iskustvima i znanjem doprinesemo bliskosti Beograda i Podgorice – navela je Jelena Borovinić Bojović.

Predsjednik Skupštine Beograda ocijenio je da Beograd i Podgorica gaje bliske odnose i da postoji dosta oblasti u kojima može zajednički da se djeluje.

– Okolnosti su bile takve da sem protokolarne saradnje i saradnje u oblasti kulture, nismo imali bliže kontakte dva glavna grada. Očekujem da u budućnosti imamo blisku i plodonosnu saradnju", rekao je Nikodijević.

Sagovornici su razmijenili ideje, vizije i iskustva koja bi mogle da budu od koristi u budućoj saradnji. Dogovoreno je da se u najkraćem roku u Podgorici organizuje prezentacija privrednih potencijala Glavnog grada Crne Gore za članove Privredne komore Srbije.

Nikodijević je pozdravio inicijativu Borovinić Bojović da Podgorica bude domaćin jedne nove platforme saradnje koja bi na forumu okupila predsjednike parlamenata glavnih gradova susjednih zemalja. Poseban akcenat u razgovoru stavljen je na intenziviranje procesa digitalne tehnologije rada lokalnih parlamenata, kao i na unapređenje komunikacije sa građanima.

Na sastanku je dogovoreno da se dodatno afirmiše i intenzivira saradnja u kulturi, kao i u sportu, sa posebnim akcentom na sportskim događajima za najmlađe kojima bi se promovisali zdravi stilovi života i djelovalo na prevenciju vršnjačkog nasilja. Sagovornici su podijelili zadovoljstvo zbog činjenice da je upravo Beograd prvi grad koji je posjetila novoizabrana predsjednica podgoričkog parlamenta.

Predsjednica Skupštine iskoristila je boravak u Beogradu da zapali svijeću i položi cvijeće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", odajući tako poštu žrtvama nedavnog tragičnog masakra koji je potresao čitav region.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:51