Комунални полицајци имали пуне руке посла / -ивцан
05/09/2024 u 12:51 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zajednica opština uputila urgenciju Marašu Dukaju: Izmijeniti Zakon o komunalnoj policiji

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je ministru javne uprave Marašu Dukaju urgenciju da razmotri inicijativu za izmjene Zakona o komunalnoj policiji.

Ova inicijativa, kako navode iz Zajednice opština, dostavljena je Ministarstvu javne uprave krajem novembra prošle godine, ali odgovora na nju još uvijek nema.

– S obzirom da prolazi još jedna ljetnja turistička sezona u kojoj komunalni policajci obavljaju obaveze sa hroničnim nedostatkom kadra, što negativno utiče na kvalitet turističkog proizvoda, molimo Vas da uložite napore i razmotrite inicijativu, te da nas obavijestite o preduzetim mjerama i aktivnostima po ovom pitanju – navodi se u urgenciji Mišele Manojlović, generalne sekretarke Zajednice opština.

Inicijativa za izmjenu Zakona o komunalnoj policiji motivisana je dugogodišnjim problemom nedovoljnog broja operativaca neophodnih za uspostavljanje i održavanje komunalnog reda, posebno u primorskim opštinama, što utiče na kvalitet turističkog proizvoda.

– Inicijativom se traži brisanje člana zakona kojim je utvrđen broj komunalnih policajaca u odnosu na broj stanovnika, na način što se predviđa najmanji tri policajca i još po jedan na svakih 5.000 stanovnika. Zajednica opština upozorava da je ovo jedinstven slučaj u crnogorskom pravnom sistemu da se ovako utvrđuje broj operativaca, kao i da se na ovaj način narušava ustavni princip jednakosti svih pred zakonom i jednakosti zakona za sve, imajući u vidu da se u opštinama koje su turistički orjentisane višestruko povećava broj subjekata nadzora u odnosu na druge opštine sa istim brojem stanovnika. Tako imamo primjer Budve sa 20.000 stanovnika i tri miliona noćenja tokom prošlogodišnje turističke sezone, gdje po važećem zakonu svega šest komunalnih policajaca može da bude angažovano na održavanju reda. Komunalni policajci rade u tri smjene, sedam dana u nedelji, ali s tako malim brojem izvršilaca nemoguće je obezbjediti komunalni red – navode iz Zajednice opština.

Predstavnici opština traže i da se zbog nedostatka kadrova koji ispunjavaju poseban uslov za zasnivanje radnog odnose u pogledu položenog stručnog ispita, omogući da to više ne bude uslov, već da se licima koja se angažuju na ovim poslovima omogući polaganje ispita u roku od jedne godine.

– Ovlašćenja za korišćenje fizičke sile, sredstava prinude i za lišavanje slobode, prema rješenju koje se predlaže, imali bi samo oni zaposleni koji imaju položen stručni ispit – poručuju iz Zajednice opština.

Urgencija je dostavljena i ministarki turizma Simonidi Kordić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 18:53