Лидер такси неће повећати цијене / ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ
05/02/2022 u 07:18 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Због цијена горива такси фирме најављују кориговање цјеновника: Више вожњи лијек против поскупљења

Подржали смо програм „Европа сад” и очекујемо да ће се тако искоријенити сиромаштво и повећати број вожњи таксија. Међутим, због повећања цијене горива ми ћемо морати да повећамо цијену такси услуга. У задње двије године гориво је поскупило 11 пута, наводи Дејан Нуцуловић

Након што су аутобуски превозници најавили повећање цијена аутобуских карата, на овај корак у наредном периоду ће се одлучити и добар дио такси фирми. Као разлог за поскупљење такси услуга наводе повећање цијена горива. Предсједник одбора Уније такси превозника при Унији послодаваца Дејан Нуцуловић, која окупља преко 30 такси фирми, наводи да је у последње двије године цијена горива повећана 11 пута, те да су постојеће цијене рекордне.

– Ми смо подржали програм Европа сад и очекујемо да ће он искоријенити сиромаштво код грађана. Такође, очекујемо да ће се и због њега повећати број вожњи код таксиста. Међутим, и поред тога, због повећања цијене горива ми ћемо морати да повећамо цијену такси услуга. Гориво је невјероватно скупо, један велики дио прихода од продаје горива иде на акцизе и самим тим алудира да се нама превозницима да нека врста акцизе. У задње двије године 11 пута је гориво поскупило. На садашње цијене горива, акциза на бензин износи 55 центи по литру, и на то ПДВ од 32 цента, док је акциза на дизел 44 цента а ПДВ још око 29 центи. То значи да су дажбине по литру од 73 до 87 центи по литру. Због тога ми имамо у плану да повећамо цијене услуга. Очекујемо и да ће Влада одреаговати и да разумије превознике – саопштио је Нуцуловић.

Да размишљају о повећању цијена услуга каже и Веско Бијелић, таксиста из фирме Градски такси.

–Платежна моћ грађана се повећала али је све остало поскупило. Ми одавно нијесмо мијењали цијене, али с обзиром на то да су цијене горива достигле рекорд - вјероватно ће поскупити и такси услуге, то очекујемо – наводи Бијелић.

Из такси фирми Лидер поручују да неће повећавати цијене такси услуга. Представник ове такси фирме Саша Ђуровић наводи да је старт приликом вожње кошта 50 центи, колико треба издвојити и за километар вожње.

– Ми нисмо повећали цијене такси превоза и нећемо то урадити за сада. Трпимо колико можемо. Очекујемо да се ту нађе неко рјешење које ће бити повољно за све. Нијесмо презадовољни колико има посла али није баш и да је катастрофа – наводи Ђуровић.

Ђуровић наводи да због економске кризе имају смањен број путника. Међутим, како наводи нису се обраћали за помоћ надлежним органима.

– Помоћ нисмо тражили јер нам не уплаћују ни помоћ за фискализацији – наводи Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 14:51