Обољела стабла / -архива
28/01/2022 u 14:59 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зеленило уклања штеточину са борова: Режу гране са "четницима"

Приоритет је да се сачува свако здраво стабло, тако смо благовремено и почели уклањање штеточине како би сачували биљни фонд, кажу из предузећа

На боровима на Ћемовском пољу још није уклоњен "четник", а појавио се и у дијелу спортско-рекреативна зона на Тушком путу. Како кажу из Зеленила и ове, као и претходних година, екипе су приступиле уклањању ове биљне штеточине коjе има и у парк шуми Толоши.

– Уклањање "боровог четника" обавља се механички и подразумиjева одсиjецање захваћених грана. Приоритет је да се сачува свако здраво стабло, тако смо благовремено и почели уклањање штеточине како би сачували биљни фонд. Благе и сушне зиме погодуjу овоj штеточини коjа најчешће напада биjели и црни бор. Хране се листом те на таj начин изазиваjу дефолиjациjу, што доводи до сушења грана, а у интензивниjим нападима и до сушења циjелог стабла. Специфично jе да гусjенице "боровог четника" дан проводе у гниjезду, а ноћу излазе на брст, обично у редовима jедна за другом. У свануће прекидаjу исхрану и враћаjу се у гниjездо. Гусjеница jе са горње стране црна са црвенкастомрком пругом, а са доње је жуте боjе. Тиjело jоj jе обрасло длачицама коjе жаре, па код особа склоним алергиjама и код кућних љубимаца могу изазвати мање алергиjске реакциjе попут цврвенила, свраба и отока – кажу из Зеленила.

Они позивају суграђане да избjегаваjу кретање испод дрвећа нападнутог "боровим литиjашем", а да их о локациjи на коjоj се налази штеточина обавиjесте ово предузеће како би га стручне екипе уклониле.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:40