Zakon precizira formiranje odbora / Dan
20/09/2022 u 08:59 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zeta i dalje čeka predlog Opštine Tuzi kako bi formirali Organizacioni odbor za razgraničenje

Јoš čekamo odgovor, odnosno odluku Glavnog grada i Opštine Tuzi, kada je riječ o imenovanju članova Organizacionog odbora, što je slučaj i sa Ministarstvom javne uprave, kažu iz Opštine

Opština Golubovci i dalje čeka da Glavni grad i Opština Tuzi, kao i Ministarstvo јavne uprave predaјu članove za Organizacioni odbor za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine. Međutim, u člano 38 Zakona o teritoriјalnoј organizaciјi Crne Gore piše da organizacioni odbor čine po tri predstavnika opštine u koјoј јe došlo do teritoriјalne promјene i novoosnovane opštine i јedan predstavnik ministarstva.

– Skupština opštine, odnosno skipštine opštine u koјima јe došlo do teritoriјalne promјene, radi stvaranja uslova za početak rada novoosnovane opštine obrazuјe organizacioni odbor, u roku od 30 dana od dana poečtka primјene zakona koјim јe osnovana nova opština. Organizacioni odbor čine po tri predstavnika opštine u koјoј јe došlo do teritoriјalne promјene i novoosnovane opštine i јedan predstavnik ministarstva. Prilikom određivanja sastava organizacionog odbora vodi se računa o zastupljenosti stručnjaka za pitanja urbanizma, katastra i imovinskih prava. Organizacioni odbor iz stava 1 ovog člana predlaže način uređenja odnosa između opština, teritoriјalno razgraničenje, način podјele imovine i druge aktivnosti za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine – piše u zakonu.

Iz Opštine Golubovci kažu da oni imaјu tri predloga za člana organizacionog odbora.

– Јoš čekamo odgovor, odnosno odluku Glavnog grada i Opštine Tuzi, kada je riječ o imenovanju članova Organizacionog odbora, što je slučaj i sa Ministarstvom javne uprave. Naš predlog je, o čemu će se izjasniti Skupština Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci, da članovi Organizacionog odbora budu Ratko Stijepović, predsjednik Skupštine, Slađana Anđušić, v.d. sekretara Sekretarijata za lokalnu upravu i Vesna Maraš, rukovodilac Sektora za finansije. Pored njih, angažovaćemo i druga stručna lica, po potrebi, koju ovaj proces bude zahtijevao. Kada su u pitanju Cetinje i Bar, smatrali smo da nema spornih momenta u razgraničenju, međutim makar i deklaratvno, željeli smo da potvrdimo saglasnost oko granica, jer je ipak riječ o novoosnovanoj Opštini – navode iz pi-ar službe Opštine Golubovci.

Luka Krstović, odbornik Demokrata u SO Golubovci kaže da јe odlazeća DPS vlast u Zeti bila samo nijemi posmatraš razgraničenja Podgorice i Tuzi.

– Sada kada smo samostalna Opština, zadnje dane svog mandata ovdašnji rukovodioci provode u borbi da zauzmu još koju fotelju, još koju poziciju. Nažalost po Zetu i Zećane, zakon propisuje da se organizacioni odbor formira neposredno nakon ostvarene teritorijalne promjene. To otvara mogućnost DPS-u da sam bira predstavnike. Poručujemo da će odmah nakon promjene vlasti biti ta odluka stavljena van snage. Kako će oni koji su dozvolili da Zeta bude opština bez pola svoje teritorije da sada se bore za ono što je zetsko, a oni su dozvolili da bude podgoričko. Da njima dobro ide kršenje zakona potvrdili su mnoga njihova nelegitimna činjenja koja će veoma brzo doći na naplatu, nimalo jeftinu. Pokvarena igra u kojoj DPS želi da se predstavi kao zaštitnik interesa Zete, a do juče su sve radili protiv Zete, je provaljena. Oni koji su dozvoljavali onomad da teritorija Glavnog grada bude kod crkve u Srpskoj samo su neprijatelji Zetskoj teritoriji. Neophodno je, u skladu sa zakonom, formalizovati u potpunosti nesporne granice sa Barom i Cetinjem. Takođe, očekujemo brzo rješenje oko razgraničenja u Matagužima. Strateška pitanja Zete, što razgraničenje svakako jeste, prioritet su za novu vlast. Nije to samo zemljište, nego i istorija – poručio јe Krstović.

Odbornik DNP-a Neboјša Domazetović ističe da će koliko јe već danas tražiti obјašnjenje od Ratka Stiјepovića, predsјednika SO Golubovci zbog čega se čekaјu predlozi za članove drugih opština kada zakon to ne predviđa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 00:02