/ -FOTO: GOLUBOVCI.ME
16/08/2022 u 12:13 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zeti da pripadnu Žabljak Crnojevića, Кuće Rakića i Dajbabe

Ovo je minimum i poziv za kompromisom ako se istinski želi voditi računa o životnim interesima 20.000 građana Zete, poručio je Milan Кnežević

Poslanici u Skupštini Crne Gore danas će odlučivati o sudbini Zete kroz izmjene dva zakonska rješenja.

U pitanju su izmijenjeni zakoni o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu kojima se stvaraju da Zeta postane samostalna opština.

U susret današnjoj raspravi Demokratski front podnio je amandman tražeći da se Zeti pripoje naselja Dajbabe, Кuće Rakića i Žabljak Crnojevića čime će njena teritorija biti uvećana.

– U članu 3, stav 3, poslije riječi Mitrovići, dodaju se riječi Dajbabe, Кuće Rakića, Žabljak Crnojevića. Ukupna kvadratura Zete sa devet katastarskih opština iznosi 17.823 hektara i to je sačinjavaju sledeće katastarske opštine Bijelo Polje, Botun, Cijevna, Dajbabe, Golubovci, Gostilj, Mahala, Mataguži, Vukovci i Vranjina. Na ovaj način se djelimično stvaraju ekonomski preduslovi za održivost i razvoj buduće opštine – piše u obrazloženju amandmana Demokratskog fronta.

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Кnežević kazao je da usvjanjem ovog amandmana koji korenspondira sa Deklaracijom Odbora "Za spas Zete" stvorili bi se preduslovi da buduća opština bude održiva.

image

Knežević

Foto: LAZAR RUZIC

– U njenom sastavu bi se našao КAP i biznis zona uz magistralni pravac Podgorica- Zeta - Petrovac. Ovaj amandman predstavlja samo djelimično ispravljanje nepravde koja je nanesena Zeti i Zećanima nakon ukidanja opštine 1957. godine. Ovo je minimum i poziv za kompromisom ako se istinski želi voditi računa o životnim interesima 20.000 građana Zete – poručio je Milan Кnežević.

Demokratska partija socijalista, Bošnjačka stranka, SDP, Liberalna partija, URA i albanske partije su predlagači zakona kojima se Zeti daje samostalnost, a SNP je povukao svoj potpis. Prvobitno ova dva zakonska rješenja bila su predložena za zasijedanje Skupštine Crne Gore 30. jula.

Opozicija se protivi formiranju nove opštine zbog neodređene teritorije, nedostatka studuje ekonomske održivosti i odvajanja uoči lokalnih izbora, kako tvrde, u svrhu izbornog inženjeringa u korist DPS-a.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić kaže da ta partija želi Zetu onakvu kakvu žele Zećani.

image

Vukić

Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Ako Zećani žele nezavisnu Zetu i SNP želi takvu, a ako ne žele mi ćemo poštovati njihovu volju. Oko tih granica treba da se sjedne i da se razgovara, da se napravi ozbiljna studija. Da li je ozbiljna studija pravljena za određene druge opštine, tada se niko nije bunio. Tada se ni određeni poslanici nijesu bunili kada nije rađena studija ni oko Tuzi, ni oko Petice, ni oko Gusinja. Validne studije nijesu rađene i svakome je to bilo potaman i poželjno. Sada kad nekom odgovara iz političkih razloga da Zeta bude nezavisna ili zavisna kako god, od nekog političkog trenutka onda dolazi do konotacije da nije rađena ozbiljna studija, da ne želimo ovako, a onda se pebacuje loša namjera prema SNP-u – rekao je Vukić.

Vukić ističe da je SNP uvijek bio na strani građanina i da ispoštu i političku i građansku volju Crne Gore.

– Biće konkretna rasprava sjutra i ne očekujem ništa strašno da se desi. Ovdje ne zavisi sve od SNP-a i ne znam zašto se tolika protivteža prebacije na SNP. Zavisi od ostalih političkih partija da li oni žele nezavisnu Zetu. Što se tiče nas kakvu Zećani žele Zetu SNP će da je podrži. Ako u ovom trenutku ne žele nezavisnu Zetu, SNP stoji iza toga – kazao je Vukić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:41