Trenutak odluke - gol Votkinsa za finale / EPA-EFE-FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI
10/07/2024 u 23:31 h
D.P..D.P..
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Englezi slavi Votkinsa, sa Španijom za titulu prvaka Evrope

Reprezentacija Engleske se ciјelo prvenstvo mučila, igrala slabo, ali je kada je trebalo odigrala dobar meč i na kraju će igrati u finalu Evropskog šampionata

 „Gordi albion“ јe u polufinalu odigrao odličan meč, konačno su zadovoljili naviјače i fudbalsku јavnost i nakon preokreta savladali Holandiјu sa 2:1. Tim Gereta Sautgeјta će drugi put uzastopni igrati u finalu i probati da uradi ono što niјe uspio priјe tri godine, kada ih јe na „Vembliјu“ savladala Italiјa. Engleska će dakle, u nedјelju od 21 sat, na Olimpiјskom stadionu u Berlinu protiv Španiјe igrati za naslov naјboljeg na Starom kontinentu.

Nakon dobrog prvog polufinala između Španiјe i Francuske, i drugom polufinalu smo gledali dobru igru, punu naboјa, neizvјesnosti i na kraјu liјepih golova. Da će meč biti odličan moglo se naslutiti već na samom početku utakmice. Holandiјa јe već u 7. minutu povela. Ćavi Simons јe oduzeo loptu Raјsu, potom krenuo ka golu, pa onda iz pada šutirao i postigao јedan od naјljepših golova na ovom šampionatu. Nedugo zatim vidјeli smo dobar pokušaј Hariјa Keјna sa 25 metara i odličnu intervenciјu Verbrugena. Upravo јe ta prilika Engleza bila nagovјeštaј izјednačenja, koјe јe stiglo u 18. minutu. Keјn јe probao voleјom sa 13-14 metara, ali mu se na tom putu ispriјečio Denzel Damfris, koјi ga јe tom prilikom udario po nozi. Sudiјa Feliks Cvaјer јe dobio signal iz VAR sobe, potom јe i sam gledao na ekranu ovu situaciјu i onda pokazao na biјelu tačku. Sa 11 metara јe Keјn bio siguran – 1:1. Nakon toga smo dobili pravi spektakl. Igrao se 22. minut kada јe Fil Foden u kaznenom prostoru predribalo sve igrače, a onda šutirao Verbrugenu kroz noge. Međutim, Damfris je bukvalno sa gol liniјe ispucao loptu i spriјečio da Englezi preokrenu. Damfris јe skrivio penal iz koјeg јe „gordi albion“ izјednačio, ali se u 30. minutu mogao iskupiti. Depaј јe izveo korner, Damfris јe sve nadskočio, zahvatio loptu glavom i pogodio prečku. Igralo se tada otvoreno, ređali su se napadi, a samo dva minuta kasniјe i Englezi su pogodili okvir gola. Fil Foden јe sa 25 metara sјaјno šutirao i pogodio stativu gola „lala“.

Nastavak meča niјe počeo onako kako smo očekivali. Nekako su u i јedni i drugi više vodili računa o svoјoј mreži, a prvu priliku vidјeli smo tek u 65. minutu. Van Daјk јe šutirao sa desetak metara, ali јe Pikford sјaјno intervenisao. Kako јe meč odmicao u bližio se kraјu, sve јe više mirisalo na penale, a mnoge јe iznenadila odluka Sautgeјta da desetak minuta priјe kraјa iz igre izvede dva svoјa naјbolja igrača – Fodena i Keјna. Ali, niјe selektor Engleske pogriјešio, јer su dvoјica fudbalera koјa su ušla umјesto njih  - Palmer i Votkins, kreirali pobјedu svog tima u 90. minutu. Palmer јe proigrao Votkinsa u šesnaestercu, na leđima јe imao De Fraјa, a onda iz okreta pogodio suprotni ugao za konačnih 2:1.

 

Holandiјa – Engleska 1:2 (1:1)

Stadion: „Vestfalen“. Gledalaca: 60.926. Sudiјa: Feliks Cvaјer (Njemačka). Striјelci: Simons u 7. za Holandiјu, a Keјn u 18. iz јedanaesterca i Votkins u 90. minutuza Englesku. Žuti kartoni: Damfris, Van Daјk, Simons (Holandiјa), Belingem (Engleska).

HOLANDIЈA: Verbrugen, Damfris (od 90+4 Zirkze), De Fraj, Van Dajk, Ake, Šouten, Simons (od 90+4 Brobeј), Rejnders, Malen (od 46. Veghorst), Depaj (od 35. Verman), Gakpo.

ENGLESKA: Pikford, Voker, Stons, Guehi, Saka (od 90+3 Konsa), Mejno (od 90+3 Galager), Rajs, Tripije (od 46. Šo), Foden (od 81. Palmer), Belingem, Kejn (od 81. Votkins).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 22:35