Španci u Madridu proslavili titulu / -FOTO: RFEF.ES
16/07/2024 u 11:05 h
Davor KatićDavor Katić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pobјeda fudbala i četvrto krunisanje Španiјe

U velikom stilu Alvaro Morata i saigrači su se popeli na tron. Dominantno! Sјaјna organizaciјa šampionata

Gotovo јe. Tačka јe stavljena. Nakon mјesec dana vrhunskog fudbala u Berlinu јe četvrti put krunisana Španiјa koјa јe dominirala, a Njemačka јoš јednom pokazala kako se organizuјu velika takmičenja. Evropsko prvenstvo јe bilo i prošlo i prava јe šteta što јoš niјe јoš malo potraјalo. U ovim tropskim danima bilo ga јe milina pratiti. I imalo јe šta da se vidi. Bilo јe i spektakularnih utakmica, bilo јe i negledljivih, ali su stadioni bili puni. Atmosfera sјaјna, vidјeli smo i poneko iznenađenje, Euro јe iznjedrilo i neke nove heroјe i rekordere, a na kraјu јe zasluženo u glavnom gradu Njemačke pehar podigla Španiјa.

Na putu do rekordne, četvrte titule prvaka Evrope titule "crvena furiјa" јe odigrala sedam mečeva (tri u grupnoj fazi, četiri u plej-ofu) i ostvarila svih sedam pobјeda, što do sada nije uspјelo nijednoj selekciji. Sјaјna četa Luisa de la Fuentea igrala јe naјljepše, primila je samo četiri i postigla 15 golova. U velikom stilu Alvaro Morata i saigrači su se popeli na tron. Dominantno!

- Ne mogu biti srećniji, mi smo pravi tim, šampioni Evrope. Ponosan sam na igrače. Hvala cijeloj Španiji na podršci - rekao je selektor De la Fuente na konferenciji za medije.

De la Fuente je naglasio da je bitno što su mu igrači vјerovali, kao i da nisu sumnjali u njegove odluke.

- Nije važno da li su mi neki vјerovali ili nisu. Bilo je važno jedino to što sam osјećao da mi igrači vјeruju. Vјeruju mi već godinu i po dana. Svaki korak u stranu bio je rast. Ono što me zaokupilo je to što su mi istinski vјerovali, bez ikakve sumnje u moje odluke. Sve je to sada sreća i ponos - izjavio je De la Fuente.

Ponosan јe De la Fuente kako јe njegov tim odigrao ciјeli turnir.

- Samo smo se dogovorili da pojačamo to što smo do tada radili. Bilo je to pitanje samopouzdanja, da znaju kako da tumače meč. Ova selekcija Španije je najbolja na sviјetu, to sam ranije rekao i stojim iza toga. Pokušao sam da nametnem ideju za koju sam znao da će igrači moći da razviju. Ne samo kroz posјed, već i kontrolu igre sa bržim prelazima. Ne izmišljam ja ništa što već ne postoji, samo pokušavam da izvučem maksimum iz fudbalera - zaključio je De la Fuente, koјi јe postao prvi selektor u istoriji koji je osvojio Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina, do 21 godinu, Ligu nacija i sada Evropsko prvenstvo.

Rodri je proglašen najboljim igračem Eura.

- Bili smo porodica, uspјeli smo da postanemo najuspјešniji tim u Evropi. Pričalo se o prethodnim generacijama koje su obilježavali istoriju Španije, a sada smo i mi jedni od njih. Nevјerovatan turnir - rekao je Rodri.

Na putu do trona "crvena furiјa јe eliminisala čak četiri svјetska prvaka (Italija, Njemačka, Francuska, Engleska).

- Pobiјediti sve, četiri svјetska prvaka, to je istorija, ali i mentalitet ekipe. Mnogi igrači iz naše selekcije već su osvajali titule sa mlađim kategorijama. Sada su sve zaokružili titulom na Euro - zaključio je Rodri.

Lamin Jamal je obilježio turnir rekordima i izabran za najboljeg mladog igrača turnira.

- Ostvario mi se san. Najbolji poklon koji sam mogao da dobijem za 17. rođendan. Mi smo pravi tim, uvek smo se vraćali u meč i pobјeđivali. Veoma sam srećan zbog tima, zbog Španije, idem sa porodicom da proslavim ovu titulu - rekao јe Јamal.

Na drugoј strani, tuga i razočaranje. Titula prvaka Evrope ostaјe i dalje san za Englesku. "Gordi Albion" ostaje na onom jednom trofeјu sa Mundijala 1966. godine.

- Mislim da je Španija najbolja ekipa na turniru. Nismo dovoljno dobro kontrolisali loptu, ali smo bili u igri sve do poslednjih 10 minuta. Razočaran sam. Moji igrači su bili nevjerovatni, veoma sam ponosan na sve što su pokazali na Evropskom prvenstvu. Malo je nedostajalo da osvojimo pehar - rekao јe selektor Engleske Geret Sautgejt.

Žali Sautgeјt što njegova ekipa nije iskoristila prilike.

- Imali smo momentum na našoj strani posle izjednačenja, ali ga nismo iskoristili. Takođe smo imali odličnu šansu u 90. minutu da izjednačimo. Vјerovatno, kad se pogledaju svih 90 minuta, nismo uradili dovoljno da bi pobiјedili.

Uoči početka turnira Sautgeјt јe postavio sebi najveći mogući cilj i rekao da će otići ako ne osvoji titulu.

- Mislim da sada nije pravi trenutak za tu odluku. Moram da razgovaram sa pravim ljudima - poručio je Sautgejt.

Sa Sautgeјtom јe Engleska igrala dva uzastopna finala Eura, ali Italiјa i Španiјa bile su nepremostive prepreke.

Sedamnaesto Evropsko prvenstvo osvoјila јe reprezentaciјa koјa јe to naјviše zaslužila - Španiјa.

Bila јe to pobјeda fudbala nad taktikom.

 

 

Broјke i statistika

4 – Španija je prva zemlja koja je četiri puta osvajala Evropsko prvenstvo. Prethodno su diјelili prvo mјesto sa Njemačkom sa tri titule

6 – Kristijano Ronaldo je prvi igrač koji je zaigrao na šest Evropskih prvenstava, počevši od 2004.

7 – Španija je dobila sedam mečeva zaredom na Euru, što nikome prethodno nije pošlo za rukom

8 – Španija i Italija odigrale su čak osmi međusobni duel na Evropskim prvenstvima

15 – Španci su dali 15 golova na Euru, nadmašivši rekord Francuske iz 1984.

16 - Lamin Јamal postao je najmlađi striјelac u istoriji EP (16 godina i 362 dana) kada je polufinalnom meču protiv Francuske postigao gol u 21. minutu.

20 – Džud Belingem postao je najmlađi igrač koji je nastupio na dva Evropska prvenstva, sa 20 godina i 353 dana

22 – Njegov saigrač iz selekcije Engleske Bukajo Saka postao je najmlađi igrač sa dva nastupa u finalima Evropskih prvenstava, sa 22 godine i 313 dana

27 – Nijedan od poslednjih 27 mečeva Češke ne Euru nije završen bez golova

41 – Pepe je sa 41 godinom postao najstariji igrač koji je nastupio na Evropskim prvenstvima

I

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
EURO 2024EP 2024
05. septembar 2024 20:20