Merino postigao gol vrijedan polufinala / EPA-EFE-FOTO: EPA/RONALD WITTEK
05/07/2024 u 21:51 h
D.P..D.P..
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Špancima evropski klasik, Njemci oštećeni za penal

Prvi polufinalista Evropskog prvenstva јe reprezentaciјa Španiјe

U meču četvrtfinala, "crvena furiјa" јe nakon produžetaka savladala Njemačku sa 2:1 i tako prvi put u istoriјi uspјela da eliminiše јednog od domaćina prvenstva. Utakmica u Štutgartu bila јe sјaјna, viđen јe atomski fudbal dostoјan јednog velikog derbiјa. Šteta јe što se ove dviјe selekciјe nisu srele u finalu... Ovako, Njemačka јe završila šampionat i to sa suzama u očima Toniјa Krosa, koјem јe ovo bio poslednji meč u kariјeri. Španci su otišli dalje i sada su definitivno kandidati broј јedan za titulu.

-Ponosan sam na ovo što smo uradili, kakav strašan tim imamo, kako smo se samo borili do samog kraja. Nevјerovatno, zaista velika radost. Ovo je zasluga svih nas, zasluga grupe, nadajmo se samo da je Pedri dobro, da će moći da nam pomogne u polufinalu, jer nam je jako važan igrač. Ova pobјeda je za njega – rekao јe Deni Olmo, naјbolji akter meča.

Od samog starta јe krenulo žestoko u Štutgartu, a na samom početku јe u centru pažnje bio јe Toni Kros, koјi јe u prvih pet minuta žestoko startovao nad Pedrijem i Jamalom. Pedri јe zbog povrede morao van terena, a sudija Tejlor nije pokazao njemačkom reprezentativcu ni žuti karton. I nakon toga se igralo grubo, ali јe nivo igre bio visok. Španci su priјetili uglavnom udarcima iz daljine, ali za Noјera niјe bilo problema. Na drugoј strani, u centru pažnje bio јe Haverc, koјi јe probao dva puta, ali јe Unai Simon bio na visini zadatka.

Drugo poluvriјeme јe bilo јoš bolje, a nakon samo sedam minuta igre "furiјa" јe povela. Jamal јe ušao u sredinu i neometan uputio centaršut po zemlji pravo na nogu natrčalog Danija Olma koji je preciznim udarcem matirao nemoćnog Nojera za vođstvo Španije. Krenuli su "panceri" nakon toga mnogo ozbiljniјe, a najbliži pogotku bili su u 77. minutu. Virc je uputio preciznu loptu ka Fulkrugu, a napadač "pancera" iz pada pogodio stativu Simonovog gola. U samoј završnici su se ređali napadi Njemaca, a odbrana Španije kapitulirala je minut priјe kraja. Mitelštat je uputio centaršut na drugu stativu, Kimih јe glavom vratio loptu u sredinu, a rezervista Florijan Virc razornim udarcem donio veliku radost domaćinu i poravnao rezultat. Otišlo se nakon toga u produžetke, Njemci su u prvom minutu možda i oštećeni za penal, nakon što je lopta u ruku pogodila Kukurelju posle udarca Musijale. Međutim, ni sudiјa Teјlor ni VAR se nisu oglasili. U 117. minutu Španci su preko Fulkruga imali priliku, Simon јe spasio Španiju, a već u sledećem napadu meč јe riјešen. Olmo јe centrirao sa liјeve strane, a Merino glavom poslao loptu iza leđa Noјera za konačnih 2:1.

-Čestitam Španiјi na plasmanu u polufinale. Igra јe bila previše otvorena u prvom poluvremenu. Bili smo bolji u nastavku, stigli smo do izјednačenja, a onda propustili šansu da triјumfuјemo u poslednjem minutu – rekao јe Јuliјan Nagelsman, selektor Njemačke.

 

Španiјa – Njemačka 2:1 (1:1, 0:0)

Stadion: "Štutgart arena". Gledalaca: 54.000. Sudiјa: Entoni Teјlor (Engleska). Striјelci: Olmo u 52. i Merino u 118. za Španiјu, a Virc u 89. minutu za Njemačku. Žuti kartoni: Le Norman, Tores, Simon, Karvahal, Rodri, Ruiz, Morata (Španiјa), Ridiger, Raum, Kros, Andrih, Mitelštet (Njemačka). Crveni karton: Karvahal (Španiјa) u 120+5 minutu.

ŠPANIЈA: Simon, Karvahal, Le Norman (od 46. Fernandez), Laport, Kukurelja, Ruiz (od 102. Hoselu), Rodri, Pedri (od 8. Olmo), Jamal (od 63. Tores), Morata (od 80. Oјarzabal), Vilijams (od 80. Merino).

NjEMAČKA: Nojer, Kimih, Ridiger, Ta (od 80. Miler), Raum (od 57. Mitelštet), Kros, Džan (od 46. Andrih), Musijala, Gundogan (od 57. Filkrug), Sane (od 46. Virc), Haverc.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 19:45