Veliki iskorak na međunarodnoj sceni / -FOTO. TEKBOL SAVEZ CRNE GORE
05/12/2023 u 12:34 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski tekbol dubl stao u šesnaestini finala SP

Dubl Marko Žarković – Andrija Jovanović u Bankoku napravio veliki iskorak na međunarodnoj sceni

Najbolji crnogorski tekbol dubl Marko Žarković – Andrija Jovanović napravio je veliki iskorak na međunarodnoj sceni. Crnogorski šampioni prvi put su učestvovali u nokaut fazi velikog takmičenja – na Svjetskom prvenstvu u Bangkoku stigli su do šesnaestine finala, u kom su poraženi od Francuza Žan Tijerija Belusa i Lionela Bejera 2:0 (12:9, 12:5). Ipak, podgorički tandem ostvario je značajan napredak na najvećem planetarnom tekbal takmičenju, pošto je u grupi zabilježio dvije pobjede i poraz. Jovanović i Žarković bili su bolji od Norvežana Markusa Drangea Loke i Bendžamina Smalasa 2:0 (12:4, 12:3) i od Senegalaca Abdul Ahad Embakea Diopa i Papa Mamadua Dionea 2:0 (12:7, 12:5), dok su izgubili od viceprvaka svijeta, Brazilaca Rodriga Benta Medeiroša i Mateusa Feraza 2:0 (12:9, 12:5).

Marko Žarković branio je boje Crne Gore i u pojedinačnoj konkurenciji, u kojoj nije uspio da prođe grupu iako je bio u igri do samog kraja. Savladao je Farisa Farizala iz Malezije 2:0 (12:7, 12:7), a pretrpio je poraze od Joga Ardika Putre iz Indonezije 2:0 (12:8, 12:9) i Čeha Mateja Kubovija 2:1 (12:6, 10:12, 12:10) u posljednjem kolu.

Mundijal u Bangkoku okupio je 211 takmičara iz 61 države, više od stotinu akreditovanih novinara iz cijelog svijeta, a promoter takmičenja i FITEQ ambasador, legendarni fudbaler Ronaldinjo, istakao je da tekbal zaslužuje mjesto na Olimpijskim igrama.

-Još uvijek mislim da će se ono što sam vidio u tekbolu prije nekoliko godina desiti, jer je to nevjerovatan sport. Siguran sam da će uskoro biti izabran za Olimpijski program, ali nažalost, više nisam u formi da se takmičim na Igrama, pogotovo kada vidim današnje igrače. Istovremeno, to je dokaz da su oni pravi profesionalci i da to mnogo pomaže razvoju sporta, kazao je Brazilac na zatvaranju Mundijala.

U spektakularnom finalu u Bangkok areni, titulu prvaka svijeta osvojio je Poljak Adrian Dušak pobjedom nad Rumunom Aporom Đorđideakom, dok je bronzu osvojio Francuz Igo Rabo, trijumfom nad Dancem Brajan Mengelom Tomsenom.

Mađari Čaba Banjik i Balas Kac potvrdili su da su najbolji dubl planete, pobjedom nad Barzilcima u finalu, dok je bronza pripala domaćem paru, Dejaroen – Tipvong, koji je u tri seta bio bolji od sprskog dubla Marojević – Mitro.

Nova šampionka planete je Brazilka Rafaela Fontes Himenez, zahvaljujući pobjedi nad Jutatip Kuntatong sa Tajlanda 2:0, a dva seta bila su potrebna Rumunki Kingi Barabasi da savlada Amerikanku Kerolin Greko u borbi za bronzu.

I u finalu ženskog dubla tajlandsko – mađarsko finale, ali drugačiji ishod. Vonghamčan i Kuntatong pobijedile su Peči i Viček u dva seta, baš kao i Brazilke Moraes Da Kruz i Viana Mendes Amerikanke Greko i Bejker u meču za bronzu.

Uspješan turnir za domaćina zaokružio je mješoviti dubl, koji je u paru Vonghamčan – Dejaroen bio bolji od brazilske kombinacije Moraes Da Kruz – Lindoso De Almeida, dok su Mađari Banjik i Ac slavili protiv Poljaka Pokvapa i Bratnjicke rezultatom 2:1 u borbi za treće mjesto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:56