Miodrag Grof Božović / - FOTO: ARSENAL TULA
24/01/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Grof od Crne Gore": Miodrag Božović dobio priznanje u Rusiji, ispred njega Spaleti, Advokat...

Crnogorski stručnjak Miodrag Grof Božović većinu svoje karijere proveo je u ruskim klubovima

Božović je više od decenije radio u sedam ruskih klubova, a za to je i dobio priznanje.

On je izabran na peto mjesto trenera u Rusiji, a ispred njega su samo Holanđanin Dik Advokat, Italijani Masimo Karera i Lučano Spaleti, te Bjelorus Viktor Gončarenko.

Lošije plasirani od Miodraga Božovića su Španac Giljermo Abaskal, trenutni trener moskovskog Spartaka, zatim Domeniko Tedesko, čuveni češki stručnjak Vlastimil Petržela, poznati Portugalac Andre Viljas-Boas, Njemac Sandro Švarc, Ukrajinac Viktor Prokopenko, Srbin Slavoljub Muslin, Rumun Dan Petresku, Bjelorus Leonid Kučuk i legendarni Brazilac Ziko.

Rusi za Miodraga Božovića navode da je karijeru u njihovoj zemlji počeo na klupi Amkara iz Perma, da bi potom radio u Moskvi, Dinamu, Rostovu, Lokomotivi, Arsenalu iz Tule i Krila Sovjetovu. Osvojio je Kup Rusije 2014. godine sa Rostovom, dok se povukao sa klupe iz Lokomotive Moskve pred finalnu utakmicu 2015. godine posle nesuglasica sa predsjednicom kluba Olgom Smorodskajom.

- Na popularnosti "Grofu od Crne Gore" u Rusiji mogu kolege samo da zavide i budu iznenađeni. Božović je trenirao sedam klubova, od toga dva puta Amkar i Arsenal. Ukupno, devet za 15 godina. Pričalo se da svoj nevjerovatan trenerski niz Miodrag navodno duguje bliskim vezama sa bivšim ministrom sporta i predsjednikom FS Rusije. Međutim, posle odlaska Vitalija Mutka iz fudbala, Božović je nastavio da niže uspjehe i dobija pristojne ponude od ruskih klubova. Ako je došao u Rusiju kao nepoznati stranac, sada već ima poznato ime.

Mora se priznati da je Miodrag imao veoma uspješan početak u Rusiji. Četvrto mjesto i finale Kupa su najgrandiozniji uspjesi u istoriji skromnog Amkara. Iako je Božović uzeo samo jedan trofej u Rusiji (Kup sa Rostovom), u svim klubovima gdje je radio ostavio je više nego dobar utisak i sjećanje na sebe. Ima divan smisao za humor i što je najvažnije, odlične rezultate. Od trenutno živih stranih trenera, Miodrag Božović po broju mečeva u Premijer ligi Rusije ima najviše, čak 369 - navodi se u tekstu o Grofu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 11:57