КОНМЕБОЛ и УЕФА / - Фото: Твитер
13/03/2022 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Јужноамеричке селекције ће играти у европској Лиги нација?

Јужоамеричке репрезентације могле би да играју у европској Лиги нација, рекао је предсједник УЕФА Александер Чеферин у интервјуу за бразилски лист „Глобо”

УЕФА и КОНМЕБОЛ су потписале споразум о сарадњи. Једна од ставки је организовање утакмице између европског и јужноамеричког шампиона. Италија и Аргентина би требало да 1. јуна играју у Лондону.

Словенац је наговијестио да би Лига нација 2024. могла бити проширена за неколико јужноамеричких репрезентација, што би ставило тачку на план ФИФА о организацији свјетског првенства сваке друге године.

- После стварања Лиге нација европске репрезентације више не играју пријатељске утакмице као раније. Великим селекцијама недостају утакмице против Бразила, Аргентине и Уругваја. Кажу нам да би вољели да играју и желимо да им то омогућимо. То би била добра ствар, али још нисмо спремни да идеју подијелимо и јавношћу - рекао је Чеферин.

Немогућност европских репрезентација да играју пријатељске утакмице оставља последице и на Јужноамериканце. Бразил је последњу пријатељску утакмицу против Европљана играо 26. марта 2019. против Чешке. Аргентина је 9. новембра 2019. играла против Њемачке (2:2).

Селектор Бразила Тите више пута се жалио да Бразил нема могућности да игра против снажних европских селекција и тако провјери колико заиста кадар дочекује првенство свијета у Катару.

- Јужноамериканцима је још теже да играју на Свјетском првенству против европских тимова јер је то другачији стил игре. Јужна Америка има само десет репрезентација, а Европе 55, тако да имамо квалитетније тимове. Можда је то један од разлога зашто европски фудбал доминира свјетским првенствима од 2006. - процијенио је Александер Чеферин, предсједник УЕФА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:35