Šesnaest evropskih selekcija igraće na SP / -FOTO: FIFA
04/09/2024 u 12:09 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poznat sistem kvalifikacija za SP: Liga nacija dobija na značaju

FIFA rang lista neće biti jedini kriterijum

Uoči četvrtog izdanja Lige nacije koje kreće sjutra konačno je poznat i sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koji će se održati u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Žreb za evropske kvalifikacije za Mundijal 2026. godine, zakazan je za 13. decembar, kada će biti završena Liga nacija i kada će biti poznato sve. Ko će se naći u četvrtfinalu tog takmičenja, kao i kako će izgledati FIFA rang lista. Kvalifikacije će zvanično početi u martu sledeće godine.

U odnosu na prethodna prvenstva na kojima su učestvala 32 tima, na SP 2026. biće ukupno 48 selekcija. Njih 45 će se kvalifikovati kroz kvalifikacije dok su domaćini SAD, Meksiko i Kanada automatski kvalifikovani. 

Što se tiče evropskih kvalifikacija, 55 reprezentacija će se boriti za 16 mjesta koje vode na Mundijal 2026.

Vizu za odlazak na prvo veliko takmičenje tražiće i Crna Gora, a sam žreb će se odvijati nešto drugačije od očekivanog, jer FIFA rang lista neće biti jedini kriterijum. Naime, osam reprezentacija koje se plasiraju u četvrtfinale Lige nacija A biće automatski svrstane u prvi šešir. To znači da će prvoplasirani i drugoplasirani timovi iz sve četiri grupe Lige nacija biti povlašćeni.

Kako stvari trenutno stoje, Crna Gora će biti u trećem šeširu, mada bi dobrim rezultatima u Ligi nacija mogla da napreduje i da bude svrstana u drugi.

Kvalifikacije će se odvijati u 12 grupa sa po četiri ili pet timova, a tek tada će na snagu stupiti FIFA rang lista. Prvi šešir će, osim osam timova iz Lige nacija, popuniti i četiri najbolje rangirane ekipe na svjetskoj listi. Drugi šešir će popuniti sledećih 12 timova, i tako redom.

Dvanaest pobjednika grupa izboriće direktan plasman na SP, a 12 drugoplasiranih reprezentacija i četiri najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje nisu ostvarile plasman ili drugo mjesto u svojoj grupi osiguraće dodatne kvalifikacije koje će dati još četiri putnika na SP. Taj "plej-of" biće sastavljen od četiri "putanje" sa po četiri reprezentacije koje će odigrati polufinale i finale u martu 2026. godine.

U svakom slučaju, Crna Gora će i kroz Ligu nacija, koja dobija još više na značaju tražiti put ka Mundijalu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
SP 2026FIFA SP
04. oktobar 2024 22:04