Емилијано Сала / - Фото: Твитер
28/10/2021 u 18:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проглашен кривим: Организатор лета одговоран за смрт Сале

Организатор лета, Дејвид Хендерсон, у коме је погинуо аргентински фудбалер Емилијано Сала у јануару 2019. године, проглашен је кривим

Суд у Кардифу прогласио га је кривим већином гласова 10-2, а коначна пресуда ће бити донијета 12. новембра.

Авион у којем су били 28-гододишњи Сала и пилот Дејвид Иботсон (59) срушио се у Ламаншу у јануару 2019. године. Тијело Сале пронађено је наредног мјесеца, али не и тијело пилота.

Хендерсон је раније овог мјесеца признао да је покушао да пусти на лет путника без валидне дозволе или одобрења, али је негирао одвојену оптужбу да је довео у опасност безбједност летјелице.

Он је према оптужници замолио Иботсона да управља авионом, док је на одмору, а Иботсон није имао дозволу за комерцијалне летове, као ни за ноћне летове.

На рочишту у октобру 2020. године речено је да је Иботсону дозвола за комерцијално управљање авионом истекла у новембру 2018. године.

Одјељење за истраге ваздушњих несрећа извијестило је почетком године да је пилот изгубио контролу над летјелицом током маневра изведеног превеликом брзином. Истражитељи такође вјерују да је пилот "вјероватно" био опијен угљен-моноксидом из издувног система мотора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:44