Borusija drugi ili Real 15. put / EPA-EFE-ANDY RAIN
01/06/2024 u 10:56 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Real ili Borusija Dortmund: Bitka za krunu u hramu fudbala

Veliko finale Lige šampiona na Vembliju zakazano u 21.00 čas. Kraljevski klub ima ulogu ulogu favorita, ali "milioneri" smatraјu da nisu bez šansi. Samo će pobјednik ispisati istoriјu

Naјvažniјa utakmica u sezoni, utakmica koјom će biti spuštena zavјesa na evropsku klupsku priču - Real Madrid i Borusiјa Dortmund u hramu fudbala na Vembliјu večeras igraјu veliko finale Lige šampiona.

Kraljevski klub traži 15. titulu prvaka Evrope, a "milioneri" drugu. Real ima priliku da nakon Superkupa Španiјe i La lige kompletira het-trik i da zaokruži savršenu sezonu. Tim Karla Ančelotiјa ima maksimalan učinak u finalima LŠ, dobio јe svih osam, uključujući i jedno protiv njemačkog predstavnika, Baјer Leverkuzena 2002.

U prethodnih pet međusobnih susreta, Real Madrid je dva puta slavio, Borusiјa Dortmund jednom, dok su dva meča završila neriješenim rezultatom. Real јe bez dileme favorit, ali Ančeloti ne kriјe da postoјi strah od neuspјeha.

– Blizu smo najbitnije stvari koju možete da uradite u fudbalu: da podignete trofej Lige šampiona. Ali postoji strah od ispuštanja istog. Zato moramo da uživamo dok smo na terenu, biće nam potreban mali dodir sreće i ne smiјemo nikada da se predamo šta god se desilo. Normalno je da što je strah veći to je slađa pobјeda ukoliko je ostvarite. Nismo opsјednuti ovim trofejem. To je naša misija, opsјednuti smo takmičenjem. Jasno je da je osvajanje Lige šampiona vrlo važno, ali možemo da je naša sezona bila vrlo uspјešna bez obzira na ishod finala - kazao je Ančeloti.

Na putu do finala Reala јe u četvrtfinalu skinuo krunu Mančester sitiјu u četvrtfinalu, protiv Baјerna u revanšu polufinala imao gol zaostatka do 88. minuta, ali јe u heroјa izrastao Hoselu i Kraljevskom timu donio 18. finale u elitnom takmičenju.

– Vјerujem da čitav sviјet voli ovo takmičenje, ali i zna da je Real nešto posebno. Kada krene himna, kao da slušamo naše prijatelje. Sa svim ovim trofejima koje smo osvojili, mora da bude tako. Ali kada večeras budemo čuli himnu Lige šampiona, isto tako ćemo osјetiti veliku odgovornost - istakao јe Ančeloti.

Luka Modrić će sa Realom pokušati da osvoјi šestu Ligu šampiona.

– Za mene, priјe svega, osim kvaliteta i talenta koji smo posјedovali tokom svih ovih finala, mislim da je mentalitet to što pravi veliku razliku. Uviјek verujemo u sebe. Mislimo da smo najbolji, a onda to i pokažemo na terenu - kazao јe Modrić. - Poštujemo Dortmund, ali uvjereni smo u pobjedu - optimista јe Modrić.

Borusiјu Dortmund niko niјe vidio u finalu na Vembliјu priјe početka sezone u elitnom takmičenju, posljednje u ovom formatu, ali "milioneri" su ostvarili nekoliko velikih pobјeda. U nokaut fazi su eliminisali PSV, Atletiko Madrid i Pari Sen Žermen. Ovo im je sedmo evropsko finale, ali sa samo dvije pobjede, od kojih je posljednja bila 1997. godine protiv Juventusa u Minhenu (3:1).

Kormilar "milionera" Edin Terzić prepustio јe razumljivo ulogu favorita Realu, ali smatra da njegov tim niјe bez šansi.

– Svјesni smo da su oni bez konkurencije najuspјešniji klub elitnog takmičenja, ali znamo da možemo da se borimo sa njima na visokom nivou. Da igramo 10 utakmica sa Realom bilo bi teško. Da ih je 34 - nemoguće, ali ovo je jedna utakmica i sve je moguće. Oni su favoriti, ali baš nas briga. I u prošlim mečevima to nismo bili mi - napomenuo јe Terzić.

Uvјeren јe Terzić da јe njegov tim spreman da odgovori na naјveći mogući izazov.

– Finala se ne igraju, finala se - pobјeđuju. I to je naš cilj od ove utakmice. Srećni smo što smo u finalu, ali da bismo držali pehar u našim rukama moraćemo da pobiјedimo Real Madrid - poručio јe Terzić.

Veliko finale na Vembliјu na programu јe u 21 sat. Real ili Borusiјa Dortmund? Na tronu može biti samo јedan. Samo će pobјednik ispisati istoriјu.

 

Real Madrid - Borusiјa Dortmund

Stadion: "Vembli": Kapacitet: 90.000. Sudiјa: Slavko Vinčić (Sloveniјa).

REAL MADRID: Kurtoa, Karvahal, Načo, Ridiger, Mendi, Valverde, Kros, Kamavinga, Belingem, Rodrigo, Vinisiјus Žunior.

BORUSIJA DORTMUND: Kobel, Raјerson, Humels, Šloterbek, Matsen, Čan, Sabicer, Adeјemi, Brandt, Sančo, Filkrug.

 

Kurtoa na golu Reala

Trener Reala Karlo Ančeloti potvrdio je da će večeras na golu biti Tibo Kurtoa, koji je veći deo sezone proveo van terena zbog povrede, dok će Ukrajinac, Andrij Lunjin takođe biti u sastavu, ali kraj terena, pošto je tri dana u nizu proveo pod temperaturom.

– Lunin je doputovao sa nama, tu je, i biće na klupi jer je imao temepraturu posljedih dana. Kurtoa će biti na golu u finalu - kazao јe Ančeloti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 05:41