Vinisijus Žunior / -FOTO: X/COPA AMERICA
04/09/2024 u 11:16 h
DAN PortalDAN Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vinisijus: Španiji oduzeti Mundijal 2030.

Brazilski reprezentativac i fudbaler Real Madrida Vinisijus Žunior već godinama bije bitku protiv rasizma u Španiji

 

Iako je u Španiji već skoro šest godina, gotovo svakog mjeseca, pa i sedmice, nađe se na udaru navijača, uglavnom pojedinaca. I redovno reaguje burno na to, a ovog puta je u intervjuu za „CNN“ je bio možda i najglasniji zatraživši da se Španiji oduzme organizacija Mundijala 2030. godine.

-Ako se situacija sa rasizmom u Španiji ne popravi do 2030. godine, trebalo bi joj oduzeti Svjetsko prvenstvo - rekao je između ostalog Vinisijus Žunior.

FIFA je organizaciju tog takmičenja dodiijelila Španiji, Portugaliji i Maroku.

-Postoji mnogo prostora za promjene do 2030. Nadam se će Španija ostvariti napredak i shvatiti koliko je ozbiljno vrijeđati nekoga na osnovu boje kože. Jer, ako se stvari ne promijene do tada, mislim da bi trebalo promijeniti domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Ako se igrač ne osjeća prijatno i sigurno dok igra fudbal u nekoj zemlji, zato što je žrtva rasizma, onda je to problem za veliku grupu fudbalera – istakao je Vinisijus.

Brazilac se ponudio španskim vlastima kao saradnik u promjenama koje predlaže protiv rasizma.

-Želim da uradim sve što je moguće da se stvari promijene u budućnosti, jer velika većina ljudi u Španiji nisu rasisti. Mala grupa jeste, ali ona urušava ugled zemlje u kojoj je generalno veoma lijepo živeti. Volim da igram za Real Madrid. Volim Španiju, tamo moja porodica ima najbolje uslove za život. Nadam se da je napredak moguć – poručio je Vinisijus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 07:15